5 x een waardevol geschenk

Waardel Geschenk

5 Waardevolle geschenken waarbij geld geen rol speelt.

Ben jij net te laat begonnen met het kopen van kerstcadeau’s? Of ben jij sowieso helemaal klaar met de stress die komt kijken bij het uitzoeken van cadeaus? Dan is dit het perfecte jaar om het eens helemaal over een andere boeg te gooien en te kiezen voor een ‘gratis, maar toch waardevol’ geschenk.

Op zoek naar inspiratie? Dan hopen wij jou met onderstaande voorbeelden een klein beetje opweg te kunnen helpen.


Versneld lezen? Spring in dit bericht naar:

   Geen een deel van jouw tijd cadeau
   Schenk begrip
   Een verontschuldiging is een waardevol geschenk
   Schenk vergiffenis
   Schenk dankbaarheid


Oké wij geven direct toe dat het gezegde; ‘tijd is geld’ absoluut een kern van waarheid bevat. Dat gezegde hebbende – denk bij het schenken van tijd aan tijd die je niet gebruikt om te werken of aan de tijd waarin jij met niets belangrijks bezig bent.

Aan wie jij deze tijd wilt schenken bepaal jij natuurlijk helemaal zelf. Heb jij echter tijd over? En heb jij geen ontvanger van dit cadeau in gedachte? Overweeg dan eens om jouw tijd te schenken aan bijvoorbeeld eenzame ouderen.

Past dat niet bij jou? Dan kun jij jouw tijd uiteraard ook doneren aan een goed doel of gebruiken voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.

Verplaats jezelf tijdens de feestdagen eens volledig in de schoenen van iemand anders. Door dit te doen schenk jij iemand jouw oprechte medeleven en begrip. Schenk hem of haar een schouder om op huilen. Of schenk hem of haar een luisterend oor vrij van voorwaarden of vooroordelen. Toon empathie en medeleven wanneer iemand anders het moeilijk heeft of voor een moeilijke uitdaging of keuze staat.

Belangrijk om te onthouden bij dit cadeau is dat jij het probleem (waarschijnlijk) niet op kunt lossen. Dat hoeft ook niet – begrip, medeleven en er echt voor iemand zijn kan namelijk ook heel veel voor iemand anders betekenen.

Een verontschuldiging is het perfecte cadeau wanneer jij een gespannen relatie wilt herstellen. Weet jij al precies aan wie jij dit cadeau wilt schenken maar vindt jij het lastig om sorry te zeggen? Bedenk dan dat een verontschuldiging geen teken van zwakte is. Het is eerder een teken van kracht, moed en zelfvertrouwen.

Een verontschuldigen hoeft ook niet te betekenen dat jij jouw standpunt uit het oog bent verloren. Het is een teken dat jij openstaat voor de mening en gevoelens van de andere persoon. Accepteer dat jullie andere mensen zijn en andere meningen hebben. Dat kan lastig zijn – net als het uitspreken van het woordje ‘sorry’.

Bedenk echter dat iemand loslaten en verliezen waar jij om geeft, of zelfs van houdt, vele malen lastiger zal zijn.

Iemand vergeven kun je beschouwen als een cadeau voor zowel jezelf alsook de ander. Jij kunt moed en kracht vinden in het aanbieden van vergeving – zelfs wanneer jij dit cadeau schenkt aan iemand die het ogenschijnlijk niet lijkt te verdienen.

Wanneer jij iemand vergiffenis schenkt koppel jij jezelf los van de destructieve en negatieve emoties die de ander jou bij jouw veroorzaakt heeft. Wanneer je vergeeft, ben je niet langer wraakzuchtig, bitter, wraakzuchtig of boos. Jij kunt de wrok die jij voelt loslaten.

Je kunt vervolgens besluiten om alleen de pijn los te laten of om zelfs actief opzoek te gaan naar manieren om jullie relatie te herstellen.

Bedenk dat, net als bij een verontschuldiging, vergeving geen teken van zwakte is. Het is een teken van kracht, zelfvertrouwen en medemenselijkheid.

Ondanks dat het vieren van ‘thanksgiving’ bij ons niet gebruikelijk is, is het tonen van dankbaarheid ook bij ons een mooi en waardevol geschenk.

Door jezelf regelmatig bewust te zijn van de geschenken, voordelen en privileges die jij tijdens jouw leven hebt mogen ontvangen herinner jij jezelf aan de momenten, situaties en mensen die jou gelukkig brengen. Deel jouw dankbaarheid en geluk met alle mensen om je heen en met de mensen die jij liefhebt in het bijzonder.


Bedankt voor jouw bezoek

Via deze weg delen wij graag onze dankbaarheid aan iedereen die onze site het afgelopen jaar heeft bezocht. Wij waarderen jouw bezoek enorm en hopen jou ook het komende jaar opnieuw te mogen verwelkomen op onze site.

Wij wensen iedereen mooie, spirituele, warme en vooral liefdevolle feestdagen.