Aromatherapie: Korte introductie en enkele recepten

Aromatherapie

“Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen.” – Wikipedia

Van onze vijf zintuigen – zien, horen, voelen, proeven en ruiken – is de laatste misschien wel het meest ongrijpbaar en mysterieus. Over het algemeen wordt er weinig aandacht gegeven aan de kracht en het effect van geur, maar toch is er een hele industrie omheen opgebouwd.

Talloze bedrijven zijn dagelijks bezig ervoor te zorgen dat onze levens gevuld worden met verleidelijke, aangename, verfrissende en opwekkende geuren. Parfum, cosmetica, schoonmaakmiddelen en haarproducten zijn hier slechts enkele voorbeelden van. De meest bekende parfumeurs ter wereld zijn de Franse, zijn zelfs zover gegaan om een ​​geur voor de ondergrondse tunnels en stations van de metro in Parijs te ontwikkelen.


Versneld lezen? Spring in dit bericht naar:


  Aromatherapie al eeuwen oud
  De belangrijkste onderdelen van aromatherapie
  Positieve eigenschappen van aromatherapie

Of lees direct de Aromatherapie recepten in dit bericht:

  – Massage olie
  – Haarverzorging
  – Badolie
  – Huidverzorging
  – Spray en verstuivers
  – Aromatherapie verdamper


Geur is een van onze meest primaire zintuigen. Maar, naarmate we steeds nieuwe manieren vonden om te overleven, zijn we steeds minder afhankelijk geworden van ons reuk vermogen. Geur beschikt echter nog steeds over voldoende kracht om ons fysiek, mentaal en emotioneel te beïnvloeden.

Hoewel Aromatherapie, in zijn huidige vorm, nog niet zo heel erg lang bestaat. Wordt er door mensen al eeuwenlang gebruik gemaakt van de positieve effecten van planten en geuren.

Aromatische substanties speelden bijvoorbeeld eeuwen geleden al een grote rol in de Egyptische beschaving. En ook de traditie van het branden van wierook is in India al vele jaren geleden een gewoonte geworden. Natuurlijk kunnen wij ook het oude Rome niet vergeten, waar geparfumeerde baden, al ver voor onze tijd onderdeel uitmaakte van de dagelijkse cultuur.

De afgelopen twee decennia, terwijl de belangstelling voor alternatieve geneeskunde toenam, is er steeds meer belangstelling ontstaan voor de therapeutische krachten van planten en geuren. Dit verklaard waarom er, vandaag de dag, talloze winkels en boetieks te vinden zijn die aromatherapie-gerelateerde-producten verkopen. Producten die zijn ontworpen om ons te laten ontspannen, ons te doen herleven en zorgen voor rust en kalmte.

De belangrijkste onderdelen van aromatherapie zijn de etherische oliën uit planten. Etherische oliën worden niet alleen geroemd om hun heerlijke geuren, maar ook om hun helende kwaliteiten.

Zo kunnen etherische oliën bijvoorbeeld worden gebruikt voor het behandelen van huidaandoeningen, en worden ingezet tegen een te hoge bloeddruk, griep, astma en andere veel voorkomende problemen.

Voordat je gaat experimenteren met aromatherapie is het verstandig de bestanddelen die jij gaat gebruiken eerst grondig te onderzoeken. Want, hoewel de meeste essentiële oliën zijn ongevaarlijk zijn. Bestaan er ook oliën die bijvoorbeeld niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen of mensen met een bepaalde aandoening.

Voor alle oliën telt dat ze het veiligst zijn wanneer ze worden verdund met andere stoffen, zoals water, een basisolie of lotion.


Meng 20-60 druppels etherische olie met 100 ml basisolie.

Populaire basisoliën zijn zoete amandelolie, druivenpitolie, jojoba, abrikoos kernel of avocado-olie. De essentiële oliën worden via de huid opgenomen in de bloedbaan. Essentiële oliën van marjolein, lavendel of pepermunt zijn populaire keuzes.

Een paar druppels van je favoriete essentiële olie kan worden toegevoegd aan een milde shampoo.

Rozemarijn en kamille conditioneren het haar, en bevorderen haargroei, terwijl bergamot of tea tree roos onder controle weet te houden.

Voeg 5-10 druppels van je favoriete essentiële olie toe aan een volledig, met water, gevuld bad.

Ylang Ylang geeft een sensuele geur. Kamille of lavendel kan worden gebruikt voor het verminderen van stress. Rozemarijn en pijnbomen zijn zeer geschikt om kleine pijntjes mee te bestrijden. Citroen en jeneverbes bevorderende circulatie en helpen gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Bloem water reinigt en kan helpen bij het voorkomen van acne, eczeem en dermatitis.

Voeg een paar druppels etherische olie toe aan een saaie huidcrème.Heb jij last van een droge huid? Gebruik dan Roos of Neroli olie. Heb jij juist last van een vette huid? Gebruik dan geranium, bergamot en/of citroen.

Je kunt ook je eigen bloem water maken door 20-30 druppels etherische olie aan 100ml gezuiverd toe te voegen. Bewaar het mengsel een paar dagen in het donker, zodat het water de geur van de olie kan absorberen, en filter het daarna doormiddel van een koffiefilter.

Populaire oliën voor zelfgemaakt bloem water zijn onder andere roos, oranjebloesem of lavendel.

Verfris een kamer, voorzie lakens van een geurtje, besprenkel het lichaam en zuiver de lucht van onzuiverheden met een paar druppels etherische olie gemengd met gezuiverd water in een spuitfles.

Lavendel, Tea Tree en Eucalyptus zijn samen een fantastische combinatie voor het zuiveren van de lucht en voor het ophelderen je hoofd. Citroen en jeneverbes verfrissen samen iedere ruimte in huis en voorzien de kamer weer van vernieuwde energie.

Heb jij last van de stof en rook van wierrook? Gebruik dan een aromabrander of aromatische diffuser om de sfeer in huis te verbeteren.

Wierook en cederhout olie bevorderen rust en ontspanning. Citronella en citroengras houden insecten uit de buurt. Jeneverbes en rozemarijn zuiveren de lucht. Myrthe of eucalyptus helpen tegen ademhalingsproblemen. Met name de laatste is ook erg geschikt om, wanneer je verkouden bent, te gebruiken voor het inspuiten van je slaapkamer.


Geur is instaat om ons op te frissen, vernieuwde energie te geven, te kalmeren en ons te laten ontspannen. Bepaalde geuren roepen dierbare gevoelens en herinneringen op en laten gedachtes aan oude vriendschappen herleven.

Inderdaad. Er is een rechtstreeks verband tussen ons reukorgaan en het gedeelte van de hersenen welke betrokken is bij emoties en geheugen.

Met de kunst van aromatherapie tot onze beschikking, beschikken wij niet alleen over de kracht om de geur van dingen en ruimtes te verbeteren, maar ook onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Eigenlijk is aromatherapie dus simpel gezegd een eeuwenoud en krachtig middel, welke iedereen kan gebruiken en waar iedereen van mag genieten.