Creëer zelf meer rust in je leven

meer rust in je leven

Creëer zelf meer rust in je leven door het volgen van deze tips. Vanuit een lied of gedicht, vrijwel iedereen kent de tekst “Het zijn de kleine dingen die het doen”, toch? Hoewel de zin zelf misschien cliché klinkt blijkt deze in praktijk erg veel waarheid te bevatten.

Neem als voorbeeld onze levensstijl. Een gezonde, energieke levensstijl is de som van vele kleine beslissingen die wij dagelijks zelf nemen. Passen wij enkele keuzes in positieve zin aan? Dan creëren wij daarmee als vanzelf een groot verschil.

Ben jij opzoek naar tips om jouw donkere dagen iets te verlichten? Lees dan snel de drie tips waarmee jij, zonder al te veel energie, jouw dag iets lichter en leuker kunt maken.


Versneld lezen? Spring in dit bericht naar:


  Meer rust in je leven door 30 min eerder op te staan
  Mediteer in 30 meer rust in je leven
  Meer rust in je leven? Doe minder en krijg meer gedaan


“Every day has the potential to be the greatest day of your life”

Iedere dag krijgen wij de kans om ‘opnieuw’ te beginnen en een frisse start te maken. Maar wat kun jij verwachten van een dag die begint in een absolute wervelstorm van drukte en waanzin. En dat alles nog voordat jij de deur uitgaat?

Hoewel het idee in het begin misschien onaantrekkelijk klinkt (wie geniet er immers niet van de warmte en het comfort van het bed) is de oplossing voor dit probleem simpel: Sta een half uur eerder op.

Nu is eerder op staan alleen niet voldoende om je dag te verlichten. Om dit te bereiken is het van belang dat jij deze “extra” tijd 100% voor jezelf gebruikt. Dit betekend geen computer, geen mobiele telefoon, geen werk of kindgerelateerde dingen, maar echt 100% de focus op jezelf.

Maak 30 minuten echt tijd voor jezelf

Gebruik deze 30 minuten bijvoorbeeld voor yoga, meditatie, een kaartlegging. Of gebruik deze tijd voor iets anders waar jij persoonlijk echt gelukkig van wordt. Lukt dit jou? Dan zul je al snel merken dat jij je meer gecentreerd, gefocust, ontspannen en energiek voelt. Kortom, klaar om alles aan te pakken wat er die dag op je af komt.

“Dagelijks 30 minuten mediteren is net zo effectief als het gebruik van antidepressiva om angsten en een depressie tegen te gaan*.”

Meditatie is een geweldig hulpmiddel om een gezond evenwicht te bewaren (of te creëren) tussen lichaam en geest. Het is een eenvoudige techniek die je altijd en overal kunt gebruiken om stress te verlichten.

Raak niet in paniek als jij niet direct een rustgevend effect ervaart. Bij mediteren is het namelijk, net als lichaamsbeweging; Hoe meer je oefent, hoe meer voordelen je zult merken.

Wanneer jij het beste kunt mediteren? Dat is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en schema. Kun jij tijd vrij maken in de ochtend? Gebruik jouw 30 minuten meditatie dan om even helemaal tot jezelf te komen voordat de hectiek van de dag begint. Heb jij meer tijd om te mediteren aan het einde van de dag? Gebruik dan jouw 30 minuten meditatie voor het bewust afsluiten van de dag.

Tip: Heb jij geen ervaring met meditatie? En wil jij (net als wij) simpel beginnen? Dan raden wij je vanuit persoonlijke ervaring aan om de Mindfulnessbox van Eva Brobbel eens te bekijken.

*Deze conclusie komt vanuit het onderzoek welke de John Hopkins University School of medicine deed onder 3515 mensen met fysieke en geestelijke gezondheidsproblemen.

“Begin en eindig je dag met 30 minuten vrije ruimte waarin jij jezelf kunt focussen”

Een van de grootste misverstanden van deze tijd is dat je alleen vooruit komt in het leven als je meer doet. Na jaren is druk, druk, druk nog steeds de trend. Wij hebben onszelf vaak zoveel verplichtingen opgelegd dat het haast onmogelijk lijkt om het rustiger aan te doen zonder de grip te verliezen.

Het gevaar van het altijd maar meer willen doen? Dat is dat jij je kaars aan beiden kanten tegelijkertijd zult opbranden. Je rent, rent en rent tot je letterlijk niet meer kunt en ontdekt (vaak achteraf) dat jij jezelf niet vooruit – maar voorbij hebt gerend. Het gevolg? Stress, moedeloosheid en in het ergste geval een burn-out.

De oplossing? Ruim 15 min meer tijd in voor taken dan jij denkt nodig te zullen hebben. Creëer rust tussen afspraken en ruim tijd voor jezelf in om op adem te komen. Maak ook vooral tijd vrij om je (werk) dag goed te starten en af te sluiten. Begin en eindig je dag bijvoorbeeld met 30 minuten vrije ruimte die jij kunt gebruiken om jezelf te focussen op wat komt of is geweest.

Tijd vrij maken is niet altijd gemakkelijk

Dat het niet altijd makkelijk is om tijd vrij te maken, dat weten wij (helaas) zelf maar al te goed. Lukt het je echter om jezelf meer tijd te gunnen voor taken en afspraken? Dan ervaar jij al snel dat jij de taken die voor je liggen met meer rust, ruimte en aandacht aan zult pakken en meer tijd over zult houden.

De positieve bonus? Jij rond je werk over het algemeen eerder en beter af. Wat als positief effect zorgt voor een opgeruimd hoofd en een beter gevoel over jezelf.


Wil jij je leven beter organiseren? Maar heb jij geen idee op welke levensvlakken jij je het beste kunt richten? Neem dan eens contact op met een van de consulten van de paralijn. Zij zijn je graag van dienst met goede raad en advies.