De link tussen Spiritualiteit en Halloween

“Vier tips om van Halloween een spiritueel feestje te maken”

De link tussen Spiritualiteit en Halloween is misschien niet overduidelijk. Dat Halloween meer is, of kan zijn, dan een Amerikaans kinderfeest? Dat is je misschien wel al opgevallen tijdens het lezen van ons vorige bericht; Het ontstaan van Halloween.

In dit bericht gaan wij graag verder in op het spirituele karakter van deze dag en delen wij graag 4 tips voor het vieren van een spiritueel Halloween.

Alvast een tipje van de sluier: Verkleden en griezelige versiering zijn hierbij niet nodig, tenzij jij dat wilt natuurlijk 🙂


Versneld lezen? Spring in dit bericht naar:

   De link tussen spiritualiteit en Halloween in het verleden
   Creëer een altaar voor geliefden die zijn overgestoken (tip 1)
   Kijk uit naar de toekomst en laat het verleden los (tip 2)
   – – Het zwarte kaars / witte kaars ritueel
   Link spiritualiteit en Halloween – Plant een plant (tip 3)
   Laat spiritualiteit en Halloween samen komen met deze tarot spread (tip 4)
   – – Advies van jouw voorouders – Tarot spread

Of open de pagina over:

Het ontstaan van Halloween


Dat Samhain als een van de inspiratiebronnen van Halloween wordt gezien schreven wij al eerder. Deze feestdag, welke inmiddels alweer meer dan 6000 jaar oud is, is begonnen als een Ierse / Keltische feestdag en markeert (onder meer) de overgang naar het winterse weer.

Vanuit traditioneel oogpunt werd/wordt deze dag ook gezien als het moment waarin de sluier tussen deze wereld en het hiernamaals het dunste is. En precies dat maakt Halloween een perfecte dag om opnieuw contact te maken met geliefden die zijn overgestoken.

Persoonlijk herdenk altaar

Er wordt gezegd dat tijdens Halloween (en Samhain) de afstand tussen ‘het hier en nu’ en ‘het hiernamaals’ het kleinst is. Een ideaal moment dus om je geliefden die de overstap hebben gemaakt te herdenken en te eren.

Hoe precies? Dat mag jij uiteraard zelf bepalen, maar als tip zou je kunnen denken aan het creëren van een persoonlijk altaar.

Jullie altaar is persoonlijk

Hoe groot, of klein, je dit altaar maakt dat maakt niet uit. Het enigste wat belangrijk is dat is dat jij je er goed bij voelt en het past bij de manier waarop jij jouw dierbare wilt eren. Vul jouw altaar daarom dan ook alleen met dingen die voor jouw betekenis hebben. Denk hierbij aan spulletjes die jij hebt gekregen van de persoon die is overgegaan – of dingen die jou aan hem of haar doet denken.

Een spirituele touch

Heb jij niet of niet voldoende persoonlijke spulletjes? Dan kun jij de overgebleven ruimte gebruiken voor spulletjes die een spirituele betekenis (voor jou) hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kaarsen, wierook en/of een spiritueel beeldje of afbeelding.

Samhain/Halloween wordt beschouwd als een nieuwjaarsviering voor Wiccans. Een perfect moment dus voor zelfreflectie en ‘dingen’ los te laten. Sta tijdens deze dag stil bij wat jij bereikt hebt in de afgelopen 12 maanden en vier en bedenk wat jij in deze maanden bereikt hebt.

Net als tijdens oud en nieuw is dit ook een perfect moment om dingen los te laten die je niet langer nodig hebt. Dit kan werkelijke van alles zijn. Ruzies met dierbaren bijvoorbeeld of gevoelens van spijt die nog steeds aan je knagen.

Rituelen om problemen los te laten

Net als bij de eerste tip geldt ook hier dat jij zelf helemaal vrij mag bepalen hoe jij hier invulling aan geeft. Merk jij dat je het lastig vind om hier rituelen bij te bedenken? Dan zou jij inspiratie kunnen halen uit de rituelen die gebruikt worden tijdens de (tegenwoordig gebruikelijke) jaarwisseling. Welke op deze site terug te vinden zijn in het bericht: Rituelen om problemen los te laten.

1 enkele brandende kaars

Voor dit eenvoudige ritueel zijn slechts twee kaarsen nodig; een zwarte en een witte. De zwarte kaars vertegenwoordigt je leven, de besluiten die jij genomen hebt en voor jouw ervaringen uit het afgelopen jaar.

Steek als eerst je zwarte kaars aan en reflecteer op alles wat was en is geweest. Denk na over hoe je ervaringen je hebben geholpen om de persoon te worden die je vandaag bent. Bedenk daarna welke lessen je dit jaar geleerd hebt en wat je eventueel nog meer had kunnen leren. Bedenk hoeveel jij dit jaar spiritueel, emotioneel of intellectueel gegroeid bent. Wanneer je klaar bent, blaas je de vlam van de zwarte kaars uit met dankbaarheid en neem je afscheid van alles wat is geweest.

Steek vervolgens de witte kaars aan. Deze kaars vertegenwoordigt het huidige moment en het komende jaar. Denk na over manieren waarop je elke dag meer vreugde en zelfvertrouwen kunt ervaren. Droom daarna even weg bij alles wat jij jezelf het komende jaar toewenst.

Natuurlijk gun jij ook andere een hoop geluk, maar dit moment is ‘een moment van en voor jou’.

Wanneer je klaar bent, blaas de vlam uit en, via de rook die hierbij ontstaat, stuur je hoop het universum in.

Halloween is onlosmakelijk verbonden met de pompoen. Samhain staat daarnaast voor een groot deel in het teken van de laatste oogst. Wil jij dit jaar op een persoonlijke manier spiritualiteit en Halloween met elkaar verbinden? Dan zou jij dit kunnen doen door deze twee ingrediënten met elkaar te verbinden.

Een voor de hand liggende manier om dit te doen zou het planten van pompoen zaden kunnen zijn. Het herfst en winter klimaat in Nederland en België gooit hierin echter al snel roet in het eten.

Het verzamelen en drogen van pompoen zaden kan gelukkig wel en dit heeft zelfs een bijkomstig voordeel. De pompoen(en) die jij hiervoor gebruikt kun je direct mooi gebruiken als Halloween decoratie of als ingrediënt van een heerlijk herfstrecept.

Zoals wij aan het begin van dit bericht schreven wordt Halloween gezien als de dag waarop de afstand tussen hemel en aarde het kleinst is. Halloween is daardoor een perfect moment om in contact te treden met jouw voorouders.

Dit kun je op verschillende manieren doen waaronder bijvoorbeeld een tarot kaart legging. Nu zijn er talloze tarot leggingen te bedenken of vinden die in het teken staan van dit doel, maar als wij een tip mogen geven dan kunnen wij onderstaande legging warm aanbevelen.

De Tarot legging advies grootouders is nu ook beschikbaar op onze site.

Maak je hoofd leeg en kom tot rust

Voordat jij begint met deze (of eigenlijk iedere) tarotlegging is het goed om als eerst een rustige plaats op te zoeken waar jij niet gestoord kunt worden.

Vergeet zeker niet je mobiele telefoon uit of op stil te zetten. Heb jij nog een huistelefoon? Vergeet dan niet om ook hier de stekker uit te trekken. Kom vervolgens even tot rust, sluit je ogen, en probeer bewust even je hoofd leeg te maken.

Sfeer is, zeker met Halloween, erg belangrijk. Dim daarom de lampen, steek een paar (geur)kaarsen en/of wierook aan en zorg dat jij jezelf warm, veilig en vertrouwd voelt.

 

Wanneer je er helemaal klaar voor bent is het tijd geworden om de tarotkaarten te schudden. Focus je tijdens het schudden van de kaarten op jouw wens om contact te maken met jouw voorouders. Zijn de kaarten voldoende geschud? Trek dan zeven kaarten en leg deze in het volgende patroon voor je uit:

7 kaart tarot legging

Verering

De eerste tarotkaart representeert verering, en specifiek het vereren van jouw voorouders. De kaart laat zien hoe jij jouw eer kunt bewijzen aan je voorouders. Niet iedere kaart zal direct een even helder beeld laten zien, maar wees gerust, jouw voorouders kennen jouw intentie dus je kunt het nooit verkeerd doen.

Wat schuilt er in het donker

Welke eigenschap die jij liever verbergt en het daglicht eigenlijk niet kan verdragen heeft jouw aandacht nodig?

Laat het licht schijnen

Deze kaart laat zien hoe jij, door het benutten van jouw positieve eigenschappen, een lichtpunt kunt zijn in het leven van anderen.

Laat het los

Wat kun jij in je leven beter los laten? Denk hierbij niet alleen aan negatieve gevoelens of een nare situatie. Soms is iets neutraals of positief loslaten de weg naar groei.

Houdt het vast

Welke dromen en doelen kun jij het beste na blijven streven, zwaar of niet, op de lange termijn bezorgen zij jou geluk en succes.

Hocus-Pocus

Deze kaart toont wat jij niet ziet, niet helder ziet of niet wilt zien.

Focus

Deze kaart laat zien welk aspect(en) van je leven jouw volledige aandacht, energie en motivatie verdienen.


Als afsluiting hebben wij nog een kleine tarot deck tip: Dit leuke Halloween Tarot Deck wordt verkocht via Bol.com en maakt het verbinden van Spiritualiteit en Halloween nog gemakkelijker en vooral leuker.