Ervaar het leven als reis niet als bestemming

Zie het leven als een reis

Ervaar het leven als reis en niet als bestemming, het klinkt zo gemakkelijk. Toch blijkt dit in de praktijk een lastigere opgave dan gedacht. Het probleem is namelijk dat we vaak geneigd zijn ons te richten op waar we willen zijn in plaats van wat we moeten doen om daar te komen.

Mensen zijn vaak ongeduldig wat betreft hun levensdoelen. Een voorbeeld hiervan is als mensen in een relatie willen dat hun partner eens opschiet met het maken van een verbintenis. Ze zijn daar zo op gericht dat ze vergeten dat ze juist moeten genieten van de reis ernaar toe.


Versneld lezen? Spring in dit bericht naar:


  Ervaar het leven als reis; Er komt altijd weer iets anders
  Ervaar het leven als reis; Haast je niet
  Ervaar het leven als reis; Grote doelen en kleine momenten
  Ervaar het leven als reis; Geduld en Waardering
  Het leven als reis en Mindfulness


Uiteraard is er niks mis met het willen van een vaste relatie maar dit soort denken leidt vaak tot angst en twijfel. Misschien is er daarom een betere manier om tegen zaken aan te kijken.

We zijn tegenwoordig zo gefocust op het halen van onze eindbestemming, maar wat gebeurt er nadat dit doel is bereikt? Zodra je bijvoorbeeld getrouwd bent, wat gebeurt er dan? Er is altijd iets dat volgt, en nieuw doel of verlangen wat staat de dringen om werkelijkheid te worden.

Stel jij vindt de liefde van je leven, wat dan? Gaan jullie trouwen, krijgen jullie kinderen, kopen jullie een huis of gaan jullie samen met pensioen en de wereld verkennen? Dit zijn namelijk niet alleen maar bestemmingen of einddoelen. Het zijn de nieuwe kansen om te leren in het leven en belangrijke onderdelen van je karmische reis.

Wanneer je het leven ziet als reis ben jij je er van bewust dat er altijd weer een nieuwe uitdagingen op jou licht te wachten. Neem voor iedere stap in je leven de tijd en probeer er zoveel mogelijk bewust van te genieten.

Haast je niet door de verschillende fases in je leven. Je wilt toch niet de prachtige mogelijkheden missen waarin jij de kans krijgt om te leren en te genieten van het moment.

Ook de mogelijkheden in het verleden moet je niet willen vergeten om maar door te haasten naar het volgende, vergeef hen die je onrecht hebben aangedaan, om zo te kunnen groeien in een compleet ontwikkeld persoon.

Hoe kun je rust vinden en genieten van het leven als je er maar doorheen haast? Geniet van waar je bent op dat moment. Het leven gaat over het aanwezig zijn in het hier en nu. Overweeg meditatie om dit te oefenen. Het zal je leren om te vertragen en te genieten van jouw persoonlijke reis. Als je dit beheerst zul je een goed evenwicht vinden in lichaam en geest. Geestelijk en lichamelijk welbevinden zal hierdoor bereikbaar worden.

Het hebben van grote doelen en dromen is een bewonderenswaardige eigenschap, genieten van het leven betekent dan ook niet dat jij je grootste dromen moet vergeten of op moet geven.

Belangrijk is echter wel dat jij net zo geniet en net zoveel aandacht schenkt aan de kleinere dingen in het leven. Geniet van alle momenten in je leven. Je zult alle levenslessen, zowel groot als klein, moeten leren te waarderen om volop te genieten van je levenspad.

Als je ouder bent, wil je dan liever zeggen, “Goh, ik wou dat ik meer had gewerkt in mijn leven.”? Of “Ik heb een aantal prachtige zonsondergangen gezien, geliefden gekust en mijn kinderen vaak verteld dat ik ze van ze hou?

Benader je leven alsof elke seconde telt en een geschenk is van het Universum, want het is zo!. Neem niks voor lief want op een dag is het voorbij en wil je een verrijkt en vol leven hebben gehad. Dit kan echter alleen maar als je het benaderd met geduld en waardering.

Wanneer je het leven ziet als een reis leef jij zoveel mogelijk bewust in het hier en nu. Je gedachten, acties en emoties zijn gericht op wat er nu actueel is in jouw leven.

Het leven zien als een reis heeft door de focus op het ‘nu’ erg veel overeenkomsten met Mindfulness. Inmiddels zijn er al vele dikke boeken over mindfulness verschenen. Wil jij leren het leven te zien als een reis? Dan kunnen de meeste van deze boeken een erg goede bron van inspiratie zijn.

Twee (goedkope en kleine) boekjes die ons erg aanspreken zijn;

Beiden boekjes zijn onder andere verkrijgbaar via Bol.com voor een verkoop prijs voor net onder de € 10,-