Laat je inspireren door Tarot kaart 10 het Rad van Fortuin

Tarot kaart 10 het rad van fortuin

Het leven staat nooit stil en is altijd aan het veranderen. Soms, wanneer het leven even bijzonder hectisch is (of juist het tegenovergestelde; Overdreven monotoom) voelt het alsof we de controle over ons leven verliezen, of erger nog, nooit hebben gehad.

Wanneer je geconfronteerd wordt met dit soort situaties is het een goed moment om de Tarot om advies te vragen, of op zijn minst inspiratie te halen uit haar wijsheid. In dit geval in het bijzonder richten we ons op: Tarot kaart 10 het rad van fortuin.

Of je nu gelooft in ‘het lot’ of niet. Het valt niet te ontkennen dat wij een groot deel van ons leven laten sturen door toevalligheden.


Versneld lezen? Spring in dit bericht naar:


   Alles in ons leven verloopt in seizoenen
   Zonder negatieve kanten bestaan er geen positieve kanten
   Blijf niet hangen in een cyclus
   Blijf openstaan
   De kaart van het lot


Tarot kaart 10 het Rad van Fortuin:

Onvermijdelijke situaties dienen zich aan, en er gebeuren dingen die de manier waarop we het leven ervaren en benaderen voorgoed veranderen. In ons denken, ons handelen of in onze fundamentele staat van ‘zijn’.

Het Rad van Fortuin vertegenwoordigt dit fenomeen. Maar nog belangrijker, het herinnert ons eraan dat alles in ons leven een in seizoenen verloopt.

De lente brengt een fris begin, de zomer groei, de herfst reflectie en ontplooiing en de winter brengt rust, ontspanning en de ruimte om ‘los te laten’. Hoewel deze cyclus overeenkomt met de menselijke levensloop, herhaalt en herhaalt deze zich ook keer op keer op een veel kleiner schaal gedurende ons leven.

Ongeacht waar jij in het leven ook aan begint (van relaties tot werk en van hobby’s tot jouw dagelijkse activiteiten) uiteindelijk doorloopt het allemaal deze cyclus – het een wat sneller dan het andere.

Wanneer het leven je overspoelt met emoties en verandering, of wanneer jij een periode even flink in een dip zit, is er niets belangrijker dan deze gedachte in het achterhoofd te houden.

Helaas is het nu eenmaal zo dat jij je af en toe in het leven verdrietig, rot, moe en negatief zult voelen. Maar zonder deze negatieve kanten kunnen er geen positieve kanten bestaan.

Natuurlijk kun jij ervoor kiezen om te lang in één cyclus te verblijven. Het is immers heel verleidelijk om bijv. nog even te genieten van de groei uit de zomer cyclus.

Ook deze ‘stilstand of stagnatie’ toont het rad van fortuin – door omgekeerd aan ons te verschijnen. Deze omgekeerde kaart geeft aan dat wij vast zitten in de negatieve aspecten van een situatie (zelfs wanneer wij ons hier niet van bewust zijn). Het is immers nooit goed om ons te lang vast te klampen aan een situatie, gevoel, etc. Hiermee belemmeren we namelijk onze eigen groei en komen wij, op ons persoonlijke levenspad, stil te staan.

Betekent dit dat we (ook) onze normen en waarden, zomaar, op moeten geven wanneer ze ons even niet uitkomen? Of, dat wij ons continu moeten overgeven aan verlangens om zo ‘het wiel’ maar in beweging te houden? Natuurlijk niet.

Openstaan zorgt voor ruimte voor toeval, voor vertrouwen en/of het lot – of hoe jij dit zelf het liefst benoemd.

Tarot kaart 10 het Rad van Fortuin adviseert ons echter wel om altijd open te blijven staan in het leven. Open voor verandering, nieuwe mogelijkheden, een nieuw begin (van een cyclus) en open voor het proces of de afsluiting van eerder ingang gezette cycli.

Jezelf wanhopig vastklampen (aan een persoon, situatie of emotie) sluit de deuren.

Terwijl het rad van fortuin duidelijk staat voor het lot, toeval of geluk, betekent deze kaart ook dat het (zoals altijd) tijd is te blijven geloven en vertrouwen te behouden.

Alles in het leven veranderd. En uiteindelijk komt iedere situatie of emoties, na het doorlopen van zijn cyclus, tot zijn einde.


Ben jij opzoek naar meer controle over je leven? Laat een paragnost je hierbij helpen. Onze spiritueel consulenten staan 24 uur per dag klaar met advies, inzicht en goede raad.