(Nieuw) Jaarlegging Tarot

Tarot Jaarlegging

(Nieuw) Jaarlegging Tarot: Het is bijna oud en nieuw en je weet wat dat betekent! Tijd om laat op te blijven, iets bruisends te drinken en om ons klaar te maken voor de dagelijkse, spirituele en fysieke uitdagingen en mogelijkheden die 2022 voor ons in petto heeft.

Nu 1 januari nadert, trekken sommige lezers graag een (Tarot) themakaart voor het komende jaar en eventueel een afzonderlijke Tarotkaart (of kaarten) voor iedere maand.

Deze methode is een mooie manier om een ​​blauwdruk te maken voor de komende twaalf maanden. Maar deze methode is niet voor iedereen de meeste ideale methode. Dit komt allereerst doordat het weinig ruimte biedt voor veranderende invloeden van buitenaf.

“Een negatieve kaart betekent geen slecht jaar of een slechte maand.”

Deze methode kan er daarnaast voor zorgen dat de lezer zich (onbedoeld en/of onnodig) zorgen maakt over, of zelfs opziet tegen, een bepaalde maand. Wanneer je 12 Tarot kaarten trekt is de kans immers groot dat 1 van de kaarten een weinig positief beeld schetst.


Versneld lezen? Spring in dit bericht naar:


  Alternatieve Tarot jaarlegging
   – Tarot jaarlegging in 10 kaarten
   – Tarot jaarlegging als moment van reflectie
   – Voordat jij aan deze Tarot jaarlegging begint
  (Nieuw) Jaarlegging Tarot altijd mogelijk
   – Chinees Nieuwjaar
   – Rosj Hasjana
   – Samhain
   – Zonneterugkeer


Alternatieve Tarot Jaarlegging

Voor wie het bovenstaande risico wilt vermijden is een andere Tarot jaarlegging wellicht een goede oplossing. Als voorbeeld delen wij daarom een alternatieve Tarot jaarlegging. Deze alternatieve legging geeft een breder beeld van de energieën die op dit moment invloed uitoefenen op jouw leven.

Deze legging geeft daarnaast ook een beeld van het werk dat gedaan moet worden. En geeft, tot slot, ook antwoord en advies op de vraag hoe en welk pad jij het beste kunt bewandelen om jouw doelen te bereiken.

Anders dan bij de reguliere Tarot jaarlegging worden er bij deze legging geen twaalf maar tien kaarten getrokken. Deze tien kaarten vertegenwoordigen, anders dan bij de reguliere legging, niet de maanden die komen maar hebben ieder hun eigen afzonderlijke betekenis:


Tarotkaart 1 – De persoonskaart :

De eerste Tarot kaart die getrokken wordt laat zien wie, wat of waar jij, nu het jaar wisselt, bent en staat.

Tarotkaart 2 – De funderingskaart:

De tweede Tarot kaart die getrokken wordt laat zien wat jij het afgelopen jaar hebt opgebouwd. Tegelijkertijd laat deze kaart de fundering zien waar jij, in het komende jaar, verder op door kunt bouwen

Tarotkaart 3 – De kaart van het loslaten:

De derde kaart toont wat is afgerond. Het laat de dingen zien die hun taak op jouw levenspad hebben volbracht. Daarnaast laat deze Tarot kaart ook zien welke last(en) jij niet langer met je mee hoeft te dragen.

Tarotkaart 4 – De brug kaart:

De vierde Tarotkaart die getrokken wordt is de ‘overbruggings kaart’ of ‘de brug kaart’. Deze kaart toont de projecten, energieën en invloeden uit het huidige jaar die jij mee zult nemen naar het nieuwe jaar. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan levenslessen die jij nog niet volledig eigen hebt gemaakt of projecten die nog niet zijn afgerond.

Tarotkaart 5 – Het begin of de startkaart:

De vijfde Tarotkaart die getrokken wordt schetst een beeld van nieuwe projecten, het werk en de veranderingen die plaats zullen vinden in het nieuwe jaar.

Tarotkaart 6 – De kaart van het innerlijke:

De zesde Tarotkaart laat zien welke innerlijke uitdagingen er voor je liggen. Daarnaast toont deze kaart welke groei er (nog) mogelijk is. Tot slot kun je deze kaart beschouwen als advies omdat deze kaart aangeeft waar jij jezelf het beste op kunt focussen in het nieuwe jaar.

Tarotkaart 7 – De kaart van het externe:

De zevende Tarotkaart laat zien wat er het komende jaar van buitenaf op je afkomt. Daarnaast laat deze kaart ook zien waar (en op wie) jij jouw aandacht het beste op kunt richten in het nieuwe jaar.

Tarotkaart 8 – De kaart van uitdagingen:

De achtste Tarotkaart die getrokken wordt laat zien welke uitdagingen er op jouw pad zullen komen.

Tarotkaart 9 – De kaart van lessen en wijsheid:

De op een na laatste Tarotkaart die getrokken wordt toont welke wijsheden en lessen jij het komende jaar zult leren.

Tarotkaart 10 – De kaart van advies:

De laatste kaart die getrokken wordt is de kaart die laat zien hoe jij het komende jaar het beste te werk kunt gaan om jouw doelen te bereiken. Deze kaart kan in sommige jaren zeer specifiek zijn, maar kan in andere jaren ook een algemeen advies bij zich dragen.

Trek jij als tiende kaart bijvoorbeeld de Tarotkaart van de zon? Dan kun jij dit opvatten als een subtiel signaal dat het goed is om het leven van iets vaker van de zonnige kant te bekijken.


Het eindpunt van een jaar is altijd een perfect moment om het afgelopen jaar eens rustig te overpeinzen. Laat, terwijl jij de Tarotkaarten schudt, daarom jouw gedachten gerust afdwalen naar de hoogte en dieptepunten van het afgelopen jaar.

Wat heb jij geleerd? En wat heb jij bereikt? Denk daarnaast ook bewust na over het komende jaar. Waar hoop jij aan einde van het komende jaar te zijn? En wat wil jij bereiken in het nieuwe jaar?

“Het verleden, heden en de toekomst komen nu samen.”

Houd ook ruimte voor jezelf in het huidige moment, op deze drempel waar je nu staat. Dit is de het moment waar de draden van het verleden en toekomst elkaar ontmoeten. De draden van het verleden, heden en toekomst verstrengelen samen en weven het spiraalkoord van jouw leven.

Begin Tarot Jaarlegging

Voordat jij aan deze Tarot Jaarlegging is het goed om eerst stil te staan bij het hier en nu. Dit moment is speciaal, en is krachtig. Sta hier even bij stil en neem de tijd om jezelf te vinden in het Nu.

Voordat je verstrikt raakt in goede voornemens en zelfontwikkeling is het namelijk goed om even te pauzeren – zodat jij jezelf kunt waarderen voor wie jij bent in het hier en nu.

“Respecteer de persoon die jij was, bent en zult worden.”

Zelfs wanneer er dingen zijn aan jezelf, je lichaam, je leven of omgeving die jij graag zou willen veranderen is het goed om jezelf zoals je nu bent te waarderen. Neem dus even de tijd om trots te zijn op wie jij nu bent en wat jij bereikt hebt. Respecteer de mooie, complexe persoon die jij nu bent. De persoon die iedere dag creërend bezig is. Die werkt, lief heeft, droomt en vecht voor een gelukkigere toekomst voor zichzelf, maar ook voor anderen.

“De start van jouw toekomst ligt in jouw verleden.”

Wanneer jij dit doet voordat jij een deze Tarot Jaarlegging begint geef jij de ruimte om jouw (goede) voornemens helderder te maken en jouw doelen duidelijker te maken. Jouw toekomst komt immers voort uit jouw verleden. Het is daarom goed om eerst te bedenken waar jij nu staat zodat helderder wordt waar jij naar toe gaat en werkt.

Hoewel de naam anders doet vermoeden is deze legging niet alleen geschikt voor 31 december of 1 januari. De start van een nieuwe jaar kan voor jou immers net zo goed vallen op 21 januari, 2 juni of 1 november.

Bij deze legging is de datum niet het belangrijkste uitgangspunt. Het enigste wat van belang is? Dat is dat de datum een nieuwe cyclus rond onze zon markeert.

“Kies een datum die voor jouw betekenis heeft.”

Deze legging past het best wanneer de gekozen datum voor jouw als persoon een betekenis heeft – of past binnen het geloof welke jij aanhangt. Voorbeelden van datums die je kunt gebruiken zijn er in overvloed:

Een van de bekendste voorbeelden is het Chinese Nieuwjaar. Het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. De eerste dag is de dag waarop de tweede (soms de derde) nieuwe maan na het winter-solstitium plaatsvindt. Deze datum is bij veel mensen bekend doordat het ook het begin (en het eind) van de Chinese Jaarhoroscoop markeert.

Een ander voorbeeld is het Joodse Nieuwjaar Rosj Hasjana dat elk jaar in september of begin oktober valt. De exacte datum van Rosj Hasjana varieert elk jaar, omdat het gebaseerd is op de Hebreeuwse kalender, waar het begint op de eerste dag van de zevende maand. Rosj Hasjana valt bijna altijd in september of oktober.

Sommige mensen beschouwen Samhain (Halloween) als de jaarwisseling. Samhain is het Keltische nieuwjaarsfeest dat begint aan de vooravond rond 31 oktober. Tijdens Samhain viert men de overgang van de zomerperiode naar het begin van de winter. Een belangrijk element is het vreugdevuur. Voor de Kelten begon alles vanuit het donker. Ze lieten hun dagen beginnen na zonsondergang. De winter begon bij hen met Samhain, tevens het begin van een nieuw jaar.

Tot slot zijn er ook mensen voor wie hun zonneterugkeer, ook wel verjaardag genoemd, te gebruiken als het begin en het eindpunt van een jaar. Ook deze datum past bijzonder goed bij deze tarot jaarlegging omdat deze datum een persoonlijk begin en eindpunt van een (volledig) jaar markeert.

Wanneer jij precies het nieuwe jaar viert heeft geen invloed op de uitkomst van de legging. Of in andere woorden; er is geen verkeerde datum om de jaarwisseling te markeren. Deze Tarot jaarlegging kun jij op ieder moment gebruiken om het jaar welke achter je ligt te bekijken en vooruit te kijken naar het komende jaar.


Ben jij benieuwd wat het nieuwe jaar Astrologisch gezien voor jou in petto heeft? Op de pagina met Gratis Jaarhoroscopen ontdek jij het direct.