12 Nieuwjaar tradities voor een goed 2022

Nieuwjaar Tradities

Nieuwjaar tradities: Wereldwijd zijn er talloze nieuwjaarstradities. Tradities die in het teken staan van het verleden (en het loslaten hiervan) en evenveel tradities die geluk, liefde, gezondheid en voorspoed verwelkomen in het nieuwe jaar.

Een van de (in Nederland) bekendste nieuwjaarstradities? Dat is het benoemen van goede voornemens. In dit bericht lees je meer over deze traditie en 11 andere tradities die wereldwijd gebruikt worden om positief aan het nieuwe jaar te beginnen.


Versneld lezen? Spring in dit bericht naar:


  1. Goede voornemens – Wereldwijde nieuwjaarstraditie
  2. Verbrand je doelen en drink ze op – Rusland
  3. Laat het los – Latijns-Amerika
  4. Wie laat jij als eerste binnen? – Schotland
  5. Bezoek overleden dierbaren – Chili
  6. Liefde in het nieuwe jaar? Draag een rode onderbroek – Spanje
  7. Een gouden nieuwjaarstraditie – Spanje
  8. Spring het nieuwe jaar in – Denemarken
  9. Veeg negatieve energieën de deur uit – Colombia
  10. Lood lezen – Duitsland
  11. Tin lezen – Finland
  12. Begin in het jaar (enorm) fris – Nederland


Zoals gezegd is het benoemen van goede voornemens een van de bekendste nieuwjaarstradities.

Deze traditie legt, de goede voornemer, geen windeieren want mensen die goede voornemens hebben, voor het nieuwe jaar, hebben gemiddeld tien keer meer kans om hun dromen en doelen te bereiken.

Wat de kans van slagen nog meer vergroot? Dat is door ze te beperken tot slechts een paar doelen, je verwachtingen redelijk te houden, het proces eenvoudig te houden en jouw goede voornemens met zoveel mogelijk mensen te delen.

nieuwjaarstraditie Rusland

In Rusland is het benoemen van goede voornemens alleen niet voldoende. Voor doelen die je echt wilt bereiken moet je daarom nog een stapje extra zetten.

Russen geloven dat je jouw kansen om doelen te bereiken kunt vergroten als je ze opschrijft, verbrandt en de as in je nieuwjaar champagne gooit. Daarna drink je het glas leeg waardoor jij jouw goede voornemens letterlijk onderdeel van jezelf maakt.

De meesten van ons dragen onze mislukkingen langer bij ons dan onze successen. Veel mensen in heel Latijns-Amerika maken echter korte metten met mislukkingen en verbranden deze slechte herinneringen met een levensgrote pop.

Vind jij het maken van een levensgrote pop net iets teveel werk voor het einde van het jaar? Dan is er goed nieuws; Je kunt het gevoel van bevrijding ook bereiken door een lijst te maken met daarop de dingen die jij in 2021 achter je wilt laten. Deze lijst kun jij vervolgens vernietigen op die manier die het beste bij je past.

In Schotland is het goed om van te voren te bedenken wie jij (net na middernacht) binnenlaat. Dit komt doordat een van hun nieuwjaar tradities hier letterlijk aan verbonden is.

De eerste persoon die na middernacht een Schots huis binnenstapt, bepaalt het lot van het nieuwe jaar. Jouw eerste bezoeker bepaalt dus jouw succes.

Volg jij deze traditie? Denk dan goed na over wie je meeneemt naar 2022 en wie je misschien beter (nog even of voorgoed) buiten kunt laten staan.

In de Chileense stad Talca is het de gewoonte om oudejaarsavond op het kerkhof door te brengen met overleden dierbaren.

De zwaar versierde graven zijn (gelukkig) niet zo spookachtig als het stereotiepe beeld van een kerkhof. De kleine vuurtjes verspreid over de begraafplaats verlichten het tafereel en de lokale bevolking gelooft dat het doorbrengen van oudejaarsavond met hun voorouders hen geluk zal brengen voor het komende jaar.

Is het jouw wens om een nieuwe liefde te vinden in het nieuwe jaar? Zorg er dan voor dat jij het nieuwe jaar ingaat met rood ondergoed.

Het rode ondergoed kun je natuurlijk zelf kopen, maar in sommige delen van Spanje werkt deze ‘liefdes-lokker alleen wanneer het ondergoed een geschenk is. In andere delen moet je je feestelijke ondergoed aan het einde van de nacht zelfs weggeven om deze liefdeswens uit te laten komen.

Wie niet alleen gelukkig maar ook fortuinlijk nieuwjaar wenst kan opnieuw bij de Spanjaarden terecht voor een mooie nieuwjaarstraditie. Spanjaarden laten voor de middernachtelijke toast een gouden voorwerp in hun glas cava vallen om fortuin naar zich toe te trekken.

Van gouden trouwringen tot gouden munten, het gaat allemaal in het glas. Om deze ‘geluksbrenger‘ te laten werken, moet je het hele glas cava na de middernachtelijke toast opdrinken en het gouden voorwerp er weer uit halen.

Veel Denen hebben de traditie om “het nieuwe jaar in te springen” vanaf een stoel of een bank. Volgens de traditie moet dit precies gebeuren op het moment dat de klok middernacht slaat. Niet geheel verrassend is dat deze traditie vooral populair bij kinderen is.

Nadat iedereen weer veilig op de grond staat, kussen partners elkaar en omhelzen vrienden en familie elkaar met knuffels, een toast en de beste wensen voor een gelukkig nieuwjaar.

Velen van ons beginnen het nieuwe jaar graag met een schoon en opgeruimd huis. Helaas lukt dit bij de meeste mensen niet doordat het feest pas na middernacht eindigt. Om die reden wordt het schoonmaken bij de meeste mensen niet als traditie gezien.

In Colombia is het schoonmaken echter een ritueel welke bijzonder serieus genomen wordt. Het idee van deze schoonmaak is dat alle negatieve energieën en slechte herinneringen voor middernacht het huis uit worden geveegd, zodat er voldoende ruimte is voor liefde en positiviteit.

Op oudejaarsavond kun je natuurlijk alvast jouw jaarhoroscoop lezen om een idee te krijgen wat het nieuwe jaar voor jou in petto heeft. Maar je kunt ook een voorbeeld nemen aan één van de Duitse nieuwjaar tradities en zelf aan de slag gaan.

De Duitsers voorspellen het verloop van het nieuwe jaar namelijk op een andere manier – namelijk met lood. Het lood plaatsen zij op een lepeltje en houden deze boven een brandende kaars. Vervolgens ontstaat een patroon waar ze de toekomst uit proberen te lezen.

Ook in Finland is het voorspellen van de toekomst onderdeel van de nieuwjaar tradities. Ook zij kijken hiervoor niet naar de sterren, maar naar gesmolten tin. Het tin smelten zij zelf en, eenmaal gesmolten, wordt het zo snel mogelijk in een emmer water gegooid, zodat het tin weer een vaste vorm krijgt.

Deze vorm wordt geïnterpreteerd en gebruikt om een indruk te krijgen van het komende jaar. Heeft de vorm een ruw oppervlak? Dan betekent dit dat er veel geld op de ‘tin vraagsteller’ ligt te wachten. Is het oppervlak glad of glanzend? Dan kan de ‘tin vraagsteller’ vrede en een gelukkig jaar verwachten.

Een van de nieuwjaar tradities die zeker niet in deze lijst mag ontbreken is de nieuwjaarsduik. Deze Nederlandse traditie begon in 1960 in Zandvoort toen een zwemclub besloot het jaar fris te beginnen met een duik in zee.

De nieuwjaarsduik kreeg landelijke aandacht nadat een groot soepmerk besloot het te sponsoren. Vanaf dat moment is het aantal deelnemers en locaties elk jaar toegenomen.

De duik is misschien een tikje commercieel. Maar dat gezegd hebbende maakt het deze ‘verfrissende’ traditie niet minder moedig en uitdagend. Tot slot is deze traditie ook een mooie manier om het oude jaar (zowel letterlijk als figuurlijk) van ons af te spoelen.


2022 beloofd een mooi jaar te zullen zijn.

2022 beloofd een goed jaar te worden. Het jaar 2022 is namelijk een 6 jaar (2+0+2+2 = 6) en daardoor draait dit jaar om liefde, harmonie, genezing, balans en gratie, samen met alle andere goede ding.

Spreek dit jaar daarom zeker jouw goede voornemens uit. Het Universum is overvloedig en zal je geven waar je om vraagt. Je hoeft het alleen maar te geloven, te accepteren en te ontvangen.


Ben jij opzoek naar andere manieren om het jaar goed af te sluiten of te starten? Dan vindt jij een van de onderstaande berichten wellicht interessant: