Positieve Affirmaties

Positieve Affirmaties

Positieve affirmaties en affirmatiekaarten zijn de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen. Met name op social media delen wij vol enthousiasme afbeeldingen en teksten waarin positieve affirmaties geciteerd worden. 

Maar wat hebben wij nu echt aan deze magische woorden? En kun jij door het uitspreken van positieve affirmaties ook echt je geest en je leven transformeren? Het antwoord is absoluut ja, en voor dit antwoord is zelfs wetenschappelijk bewijs.

In dit bericht gaan wij graag dieper in op het onderwerp van positieve affirmaties en hoe ze werken. Daarnaast vertellen wij je graag meer over hoe jij ze kunt inzetten om jouw leven op een positieve manier (wat extra) kleur te geven.


Versneld lezen? Spring in dit bericht naar:

   Wat zijn positieve affirmaties?
   Hoe werken positieve affirmaties?
   Hoe creëer jij zelf positieve affirmaties?
   Trek dagelijks gratis één of meerdere affirmatie kaarten.


Positieve affirmatie twee

“Positieve affirmaties zijn assertieve, positieve woorden en/of uitdrukkingen die je kunt gebruiken om negatieve gedachtepatronen om te zetten in een positieve flow.”

Om beter te begrijpen wat positieve affirmaties zijn is het eenvoudiger om te beginnen met enkele voorbeelden van negatieve affirmaties. Negatieve affirmaties zijn namelijk voor de meeste niets meer dan ‘normale’ dagelijkse gedachten zoals:

 • Dat kan ik nooit!
 • Ik ben jou(w liefde) niet waard.
 • Ik ben totaal niet aantrekkelijk en veel te dun/dik.
 • Niemand begrijpt mij en ik begrijp mezelf eigenlijk ook niet.

Herkenbaar? Geen zorgen, jij bent hierin echt niet alleen. Sterker nog, de meeste mensen hebben van jongs af aan geleerd dat het goed is om altijd kritisch naar zichzelf te  kijken. En kritisch naar onszelf kijken? Dat doen wij dan ook trouw en met volledige overgave.

Verruil negatieve gedachten voor positieve gedachten.

We herhalen ontelbare keren per dag wat wij (in onze eigen ogen) niet goed doen. Opnieuw, opnieuw en opnieuw – totdat we onszelf er volledig van overtuigd hebben dat we niets waard zijn en ons leven gedoemd is om te mislukken.

Terug naar positieve affirmaties. Stel je voor dat jij jouw gedachten kunt resetten en jij in staat zou zijn om jezelf aan te moedigen in plaats van ontmoedigen.

Zou jouw leven dan niet een stuk leuker en makkelijker zijn? Is jouw antwoord ‘Ja’ dan is er goed nieuws – precies hierin schuilt de kracht van positieve affirmaties. En het mooiste? Iedereen kan zichzelf aanleren om negatieve gedachten te verruilen voor positieve gedachten.

Affirmatie voorbeeld

Stel je voor dat jij dagelijks te horen krijgt dat jij goed werk verricht. Of dat een persoon bent die het waard is om van te houden. Zou het leven dan niet een stuk leuker en makkelijker zijn?

De kans is groot dat jouw antwoord ook op deze vraag ja is. En precies dat is de kracht van positieve affirmaties – maar met een kleine aanpassing. Jij wacht niet tot de buitenwereld jou verteld dat jij iets kunt, jij bevestigd dit (enkele malen per dag) aan jezelf. Het klinkt misschien gek, maar het werkt.

Affirmaties één keer snel zeggen of denken is niet genoeg.

Positieve affirmaties worden namelijk pas echt effectief wanneer jij ze blijft herhalen en jij er steeds meer in gelooft. Je vervangt immers jouw in-geprogrammeerde negatieve gedachten voor positieve – en die negatieve gedachten heb jij waarschijnlijk ook ontelbare keren tegen jezelf herhaald.

“Positieve affirmaties werken alleen als ze voldoen aan een aantal voorwaarden”

Wie na het lezen van bovenstaande tekst direct gestart is met het herhalen van bijvoorbeeld de tekst “Ik ben knap, rijk en gelukkig” komt bedrogen uit.

Om positieve affirmaties effectief te maken is het belangrijk dat:

 • Jij het gelooft (of kunt gaan geloven).
 • Het geen wens is maar een bevestiging.
 • De boodschap vanuit jezelf komt.

Ik heb veel mensen affirmaties zien gebruiken om zichzelf te overtuigen van iets dat ze misschien (nog) niet over zichzelf geloven.

Jezelf bijvoorbeeld vertellen “Ik ben financieel onafhankelijk” terwijl je blut bent heeft weinig zin. Simpelweg omdat jij het (in dit geval terecht) niet geloofd.

“Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die positieve affirmaties op dreunen waarin ze niet geloven juist een negatief effect hebben.”

Maak het geloofwaardig voor jezelf.

Probeer jouw positieve affirmatie daarom te formuleren op een manier die geloofwaardig is voor jezelf. Zorg er daarnaast voor dat een affirmatie niet alleen positief klinkt maar ook voelt. En, tot slot, formuleer het alsof je het nu al bent in plaats van hoe jij wilt zijn of worden.

Een voorbeeld: ‘ik wil mezelf accepteren zoals ik ben’ werkt veel minder effectief als ‘ik accepteer mezelf zoals ik ben’.

Affirmatie tekst

Wil jij direct aan de slag met positieve affirmaties maar ontbreekt het jou op dit moment aan inspiratie? Misschien kun jij een van onderstaande voorbeelden aanpassen op een manier die ervoor zorgt dat het bij je past:

 • Ik ben trots op wie ik ben en wat ik kan.
 • Mijn fouten gebruik ik als leermoment.
 • Ik ben optimistisch en positief over mijn werk.
 • Ik ben het waard om van te houden.
 • Goedkeuring van anderen heb ik niet nodig – ik ben goed genoeg.
 • Ik hou van mijn leven en van de mensen met wie ik leef.
 • Tegenslagen overwin ik.
 • Ik ben ontspannen en rustig in iedere situatie.
 • Uitdagingen ga ik vol vertrouwen tegemoet want ik weet dat ik het kan.
 • Ik ben liefdevol naar anderen toe en ik ben geliefd.

.

Voorbeeld positieve affirmatie

Vind jij het leuk om (bijv.) iedere dag de dag te beginnen met een affirmatie? En vind jij het prettig wanneer jij deze niet zelf hoeft te bedenken of zoeken? Op TijdVoorSpiritualiteit kun jij dagelijks (natuurlijk gratis) één (of meerdere) affirmatiekaarten trekken.

Op het moment van schrijven bestaat ons digitale affirmatiekaarten deck uit 102 kaarten. Onze wens is echter om dit digitale affirmatiekaarten deck continu aan te vullen.

Heb jij zelf een positieve affirmatie welke jij graag aan ons deck wilt toevoegen? Dan nodigen wij jou bijzonder graag uit om deze met ons te delen.


Tip: Bol.com verkoopt meerdere bijzondere (en bijzondere mooie) affirmatie kaarten decks.