Rituelen om de problemen van 2019 los te laten

Gebruik rituelen om afscheid te nemen van de problemen van 2019.

Wanneer je negatieve gevoelens/gedachten/personen bij je draagt, en jij deze voed door je eraan vast te houden, zal de negativiteit blijven groeien. Dit heeft als gevolg dat jouw persoonlijke ruimte om “vrij te zijn” steeds kleiner wordt.

Negatieve gevoelens en gedachten vertroebelen namelijk je visie, beïnvloeden je beoordelingsvermogen, vormen je houding en hebben waarschijnlijk een negatieve invloed op anderen.

Het meedragen van negativiteit is ook erg vermoeiend, hoe langer jij het me je meedraagt, hoe zwaarder het wordt.

Ben jij opzoek naar manieren om jezelf te bevrijden van deze last? Probeer dan eens èèn van deze rituelen. Deze kunnen jouw namelijk helpen de problemen van 2019 achter je te laten. Hierdoor kun jij het nieuwe jaar met een schone lei van start gaan.


Versneld lezen? Spring in dit bericht naar:


  Waarom gebruik maken van rituelen?
  Mindfulness en de elementen
  Het water ritueel
  Het aarde Ritueel
  Het wind ritueel
  Het ritueel vuur (of het volle maan ritueel)
  Het ritueel van het verbreken van banden
  Verwoord je intenties niet alleen in gedachte maar ook hardop


Ongeacht hoe groot of klein, een ritueel is een ceremonie. Een ritueel is ook een bewuste daad waarmee jij het belang van iets markeert. Een ritueel kun je gebruiken om iets in je leven te verwelkomen, of gebruiken om te markeren dat jij afscheid neemt van iets of iemand in je leven.

Met het uitvoeren van een ritueel symboliseer je tegelijkertijd het belang van jouw voornemens, en niet te vergeten, het geeft deze betekenis. Dit zorgt ervoor dat jouw voornemens niet slechts vervagen als passerende gedachtes. Ze markeren daarnaast ook een poging om veranderingen teweeg te brengen.

Onderstaande rituelen kun je gebruiken om;

  • Het verleden te bedanken voor wat het jouw heeft geleerd
  • Te markeren dat jij los laat wat jij niet langer nodig hebt
  • Te laten zien (en zelfs te ervaren) dat jij openstaat voor nieuwe ervaringen en levenslessen

Mindfull bezig zijn met je intenties is eigenlijk alles wat jij echt nodig hebt om, ofwel gebruik te maken van een oud ritueel, of om een nieuw ritueel te creëren.

Wil jij jouw ritueel extra kracht en betekenis mee geven? Dan kun jij de elementen (water, aarde, wind en vuur) gebruiken als rituele-instrumenten met een speciale betekenis.

Signalen over jouw toekomst

Er is een Japans gezegde dat zo oud is dat het niet langer mogelijk is deze met zekerheid letterlijk te citeren. Nemen wij echter de ruimte om deze vrij te vertalen, dan zou het ongeveer klinken als:

Laat het verleden weg drijven met het water.

Dit gezegde kun jij gebruiken voor het creëren van een water ritueel. Jij bent vrij dit ritueel op een persoonlijke manier vorm te geven, met als handvat in je achterhoofd de intentie “Was weg wat jij niet langer nodig hebt of kunt gebruiken”. Dit zou jij bijvoorbeeld kunnen doen met gedachtes die jouw niet langer stimuleren, maar enkel nog tegenhouden.

Een voorbeeld van een zelf bedacht water ritueel is om tijdens het douchen jouw gedachten door het water weg te laten spoelen. Concentreer je onder de douche op een negatieve gedachte of situatie. Stel je vervolgens voor dat deze gedachte of situatie als stof aan jouw kleeft, en dat jij deze tijdens het douchen langzaam en bewust van je afspoelt. Laat nu het probleem met douche water mee spoelen, en zie (en hopelijk voel) hoe de negativiteit samen met het water in het douche putje verdwijnt.

voor je ziel zorgen

Ga opzoek naar een doos (bijv. een schoenendoos of een houten kistje) en vul deze met de herinneringen of problemen die jij samen met het jaar 2019 achter je wilt laten. Zijn het herinneringen? Schrijf het dan op en stop het in de doos. Zijn het momenten waarvan jij een foto hebt? Stop dan de foto in de doos.

Ben jij klaar en zit alles wat jij achter je wilt laten in de doos? Dan is het tijd om de doos in de aarde te begraven. Omdat jij voorgoed afscheid wilt nemen, is het verstandig de doos te begraven op een plek waar deze niet door iemand anders zal worden opgegraven.

Wil jij het begraven van de doos net iets meer betekenis geven? Begraaf hem dan aan het einde van de dag wanneer het gaat schemeren. Of geef jouw ritueel nog meer betekenis door de doos te begraven tijdens een volle maan. Een volle maan representeert namelijk ‘het einde van dingen’.

Vind het geluk in de kleine dingen

Noteer op een stuk papier het ding of de dingen uit 2019 die jij los wilt laten. Verscheur vervolgens het papier en versnipper het in hele kleine stukjes en houdt deze in je hand. Wanneer je hiermee klaar bent, open dan je hand en laat de kleine stukjes papier door de wind wegblazen.

Met dit ritueel laat jij letterlijk jouw problemen los, en laat jij de wind ze mee nemen naar een plek ver bij jouw vandaan. Dit ritueel werkt het beste op open plek waar de wind (bijna) altijd waait. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het strand of een open veld.

Maan Ritueel

Zoals eerder gezegd, symboliseert een volle maan eindes. Er is hierdoor eigenlijk geen betere tijd denkbaar om ook zelf het einde van iets te markeren. Noteer ook bij dit ritueel, op een stuk papier het ding of de dingen uit 2019 die jij los wilt laten.

Steek vervolgens het papier (op een veilige plaats) in de brand, terwijl jij hardop of in gedachte zegt;

“Samen met het papier verbrand ik ook de dingen die ik hierop heb geschreven. Deze ervaringen en emoties laat ik los, en ik laat ze achter mij in 2020. Dit geeft mij de ruimte om in 2020 opnieuw te kunnen beginnen. Ik ben dankbaar voor de ervaringen die zij mij hebben gebracht, maar het is tijd om ze te laten gaan. Ik geef ze dan ook nu met dankbaarheid terug aan het universum”.

Ritueel van het verbreken van banden

Dit ritueel kan een aanzienlijke impact hebben op jouw vermogen om jezelf te bevrijden van het verleden. Het verbreekt namelijk de banden (verbintenissen) die jij hebt met de mensen en de dingen, waarvoor jij in leven na 2019 geen plaats meer hebt.

Maak met je hand de vorm van een schaar. Zeg nu hardop welke band/verbintenis jij wilt verbreken en knip deze met je (symbolische) schaar doormidden. Probeer tijden het knippen je ogen te sluiten. En probeer in gedachte echt een band tussen jouw en de persoon of situatie voor je te zien. Stel je na het knippen voor hoe de band breekt, en visualiseer je hoe de persoon of situatie naar de achtergrond verdwijnt.

Bij al deze rituelen, is het belangrijk dat je jouw intenties niet alleen denkt, maar deze ook hardop uitspreekt.

Stel je de uitdaging, situatie, relatie of wat je tegenhoud eerst zo zorgvuldig mogelijk voor. Is dit gelukt? Probeer deze dan met aandacht, motivatie en met je hele inbeeldingsvermogen fysiek los te laten. Probeer echt afscheid te nemen. Jij bent er klaar mee, het heeft je gebracht wat jij moest leren, nu is het klaar en laat jij het los.

Een laatste kleine tip, nadat je het ritueel hebt uitgevoerd, kun jij (om het ritueel kracht bij te zetten) ook nog één fysieke stap vooruit zetten. Met deze stap zet jij bewust een stap in 2020. Het jaar waarin jij bevrijd bent van de verbindingen met het verleden.


Benieuwd naar welke rituelen jij in het dagelijkse leven nog meer kunt gebruiken? Op de consulenten pagina van Tijd voor Spiritualiteit zijn 24 uur per dag meerdere professionele paragnosten aanwezig.

Deze paragnosten vertellen je graag over diverse rituelen en voorzien jouw graag van tips en ideeën voor het creëren van een persoonlijk ritueel.