Single op valentijnsdag? Tips hoe jij Valentijnsdag leuk kunt maken

Single op valentijnsdag? Iedereen die ooit vrijgezel is geweest in februari weet dat dit geen makkelijke maand is voor de single. Het hoogte of diepte punt? Dat is natuurlijk Valentijnsdag. De dag die verliefde mensen massaal vult met visioenen van liefde en romantiek, maar ook de dag die alleenstaande naar een totaal nieuw niveau van eenzaamheid brengt.

Tips hoe jij als single Valentijnsdag leuk kunt maken:

Jezelf, als single, overgeven aan dit negatieve gevoel lijkt bijna onvermijdelijk. Maar dat is het niet. Probeer dit jaar niet verstrikt te raken in de commercie rondom cupido’s feestdag, en laat je niet wijsmaken dat jij als single op deze dag minderwaardig bent. Er zijn namelijk ook twee diepere en positievere gedachtes waar jij, in de aanloop naar 14 februari, bij stil zou kunnen staan: Namelijk, dat de liefde op iedere dag van het jaar kan worden gevierd en dat de liefde die je viert niet perse ‘romantische liefde’ hoeft te zijn.


Versneld lezen? Spring in dit bericht naar:


  Single op valentijnsdag? Geef jezelf er gewoon volledig aan over
  Single? Verwen jezelf op valentijnsdag
  Pluk (en eet) ook de vruchten van Valentijnsdag
  Single op valentijnsdag? Verander van perspectief
  Vrijgezel? Haal er alles uit wat erin zit


Het maakt niet uit hoevaak je hoort dat jij Valentijnsdag gewoon moet negeren, als jij je bijzonder slecht voelt en je merkt dat jij je het nodig hebt om jezelf aan dit gevoel over te geven (soms moet dat gewoon); Geef jezelf er dan ook gewoon aan over.

Bekijk de meest zoetsappige film die jij kunt vinden, installeer jezelf op de bank in je meest comfortabele pyjama en snik alsof je leven ervan afhangt. Want waarom zou jij het niet doen? Iedereen houdt immers van een goede film. En iedereen kan wel eens een goede huilbui gebruiken. Je kunt dit alleen doen, maar je kunt ook je single vrienden uitnodigen. Bestel een pizza, bak een bak popcorn en geef je emoties deze dag de vrije loop.

Natuurlijk, het zou kunnen dat dit jouw nog emotioneler maakt. Maar, al dat zo is, was jij er ook misschien echt even aan toe om je emoties de vrije loop te laten. En los daarvan, je zag toch al enorm op tegen deze dag, dus misschien lukt het jou hierdoor juist om er een leuke ‘vrijgezelle’, dag van te maken.

Verwen jezelf op valentijnsdag

Of het nu in de sauna of in de comfort van je woonkamer is, nodig een groep vrienden uit en trakteer jezelf op een ‘relax dag’ vol verwennerij. Denk bij ‘verwennerij’ bijvoorbeeld aan een gezichtsbehandelingen, manicure, pedicure of gewoon een eenvoudige schouder massage. Het belangrijkste is namelijk dat jij jezelf behandeld met de liefde die je verdient.

Heb jij echt even tijd voor jezelf nodig? Ga dan gewoon alleen naar een wellness resort om te genieten in een ontspannen omgeving. Het maakt namelijk niet uit of jij het fijner vind dit alleen of samen te doen, je lichaam, geest en ziel zullen je hoe dan ook dankbaar zijn!

Pluk (en eet) ook de vruchten van Valentijnsdag

Vergeet potentiële partners, het belangrijkste ingrediënt van een leuke Valentijnsdag is chocolade.

Vergeet potentiële partners, het belangrijkste ingrediënt van een leuke Valentijnsdag is chocolade. Voeg hier een goede rode wijn aan toe, en het genieten kan beginnen.

Wil je er echt even goed van genieten? Verwen jezelf dan (ook) met een luxe maaltijd, het liefst door een ander bereid, en bespaar vooral eens niet op jezelf.

Het belangrijkste is dat jij, omdat je single bent, jezelf niet onthoud van alle luxe lekkernijen die deze dag te bieden heeft. Verzamel een paar vrienden of familieleden met wie je bijzonder close bent en kom ook op die manier in de Valentijns stemming. Haal je favoriete snoep in huis, neem een glas bubbels en toost op de liefde. De liefde die jij op deze dag viert, hoeft namelijk niet perse een romantische liefde te zijn.

Liefde voor jezelf

Als je echt de liefde wilt vieren, vier deze dan in zijn puurste vorm: De liefde voor jezelf.

Klinkt dit als een hoop onzin welke is bedacht om de singles onder ons een beter gevoel te geven? Denk er dan meer eens opnieuw over na.

De romances uit jouw verleden hebben waarschijnlijk in verschillende mate stress en strijd veroorzaakt. Van kleine ruzies tot een, op het moment, onherstelbaar gebroken hart. Relaties, terwijl ze hun positieve kanten hebben, kunnen de meest pijnlijke ervaringen zijn die we als mens doorstaan. In een relatie, hebben we de neiging om ons geluk in de handen van een andere persoon te leggen. Dit is een riskante en onverstandige keuze, want iedereen heeft op de eerste plaats zichzelf om rekening mee te houden.

Een gezonde relatie haalt brandstof uit compromissen en gelijkwaardigheid

Een gezonde relatie haalt brandstof uit compromissen en gelijkwaardigheid, niet uit afhankelijkheid of onuitgesproken verwachtingen – En dat is nu precies waar het in de huidige versie van Valentijnsdag misgaat. Romantische etentjes en dure cadeaus zijn leuk, absoluut, maar zijn ze ook de ware definitie van echte liefde? Natuurlijk niet.

Sterker nog, de commercialisering van deze feestdag creëert eerder meer afstand tussen ons en de liefde die wij zouden moeten vieren. Terwijl relatie verwikkelingen je soms een beetje gek kunnen maken, zal het leven, wanneer jij vanzelf leert te houden, een stuk minder ingewikkeld zijn.

Van jezelf houden gemakkelijk?

Bovenstaande wil niet zeggen dat de strijd om echt van jezelf te houden gemakkelijk is, maar wanneer jij eenmaal weet wie jij diep van binnen echt bent en jij hier ook naar durft te leven, dan is er vrij weinig wat er fout kan gaan.

Natuurlijk, omstandigheden van buitenaf kunnen je beïnvloeden, maar zij bepalen niet jouw geluk. Als jij jezelf accepteert zoals je bent en stopt met het wachten op een partner die je leven compleet maakt, profiteer jij niet alleen van de verantwoordelijkheid die je neemt over je eigen leven, maar vindt je ook satisfactie – En dat is waarschijnlijk precies wat jij hoopte te vinden bij een nieuwe partner.

Vrijgezel? Haal er alles uit wat erin zit

Jouw vrijgezellentijd kan, wanneer je er alles uit haalt wat erin zit, een van de mooiste en persoonlijke periode van je leven worden kunnen zijn. Dat wilt niet zeggen dat jij moet stoppen met daten. En ook zeker niet dat jij niet opzoek mag zijn naar de ware.

Het betekend echter wel dat jij moet stoppen met te denken dat je leven pas begint als jij (weer) een partner hebt gevonden.

Jij leeft nu, dus ga nu leven! Wordt verliefd op jouw eigen leven! Houdt van jezelf! Houdt van het leven! Want dat is waar Valentijnsdag eigenlijk om zou moeten draaien, ongeacht of je nu alleen bent of een relatie hebt.


Ben jij benieuwd wanneer jij de ware tegen zult komen? Of kun jij op het gebied van de liefde wel wat spiritueel advies gebruiken? Onze spirituele consulenten staan (met antwoorden en advies) voor je klaar op onze paralijn.