Vernieuw je mentale gedragsregels

Vernieuw je mentale gedragsregels

Mentale gedragsregels? Toen je ongeveer 14 jaar oud was, heb je hoogstwaarschijnlijk je eigen gedragsregels gecreëerd. Deze regels zijn opgeslagen in een soort van mentaal boekje met regels en voorschriften die bepalen hoe je anderen behandeld en hoe je zelf behandeld wilt worden. Daarnaast zijn hierin ook jouw regels over het maken of breken van deze normen en waarden voor de rest van je leven vastgelegd.

Blijf jij je vasthouden aan deze regels dan loop jij het risico steeds te worden teleurgesteld. Door nieuwe mentale gedragsregels te schrijven vergroot jij daarentegen jouw kansen op een gelukkig leven.


Versneld lezen? Spring in dit bericht naar:


  De eerste editie van jouw boekje met mentale gedragsregels
  Negatieve patronen door verouderde mentale gedragsregels
  Een troostende structuur met fouten
  Verander je mentale gedragsregels
  Gebruik de factor van wijsheid tijdens het opstellen van nieuwe regels
  Nieuwe mentale gedragsregels voor een beter leven


De eerste editie van jouw boekje met mentale

Jouw boekje met mentale gedragsregels is opgebouwd vanuit een bepaalde structuur. Deze structuur is gebaseerd op wat je is aangeleerd en met voorbeelden van gedragingen van de belangrijkste volwassen in je leven.

Andere invloeden kwamen uit de boeken die je las, wat je zag op tv, in films en muziek waar je naar geluisterde. Maar deze gedragsregels die je zo lang geleden maakte zijn inmiddels verouderd. Voor een deel komt doordat ze zijn gebaseerd op fantasie. Je maakte ooit veronderstellingen over wat de samenleving van je wilde en hoe je toen werd gezien door anderen.

Lange tijd heb jij veel gehad aan deze zelf gemaakte regels en gedragingen. Echter naarmate je volwassener werd heb je ervaringen opgedaan die haaks staan op bepaalde zaken. Blijf je vasthouden aan jouw oude regels, dan houdt jij je vast aan de denkwijzen van toen.

Dit plaatst je in een reeks van negatieve patronen. Inmiddels weet jij bijvoorbeeld uit ervaring dat niet iedereen het beste met je voor heeft in het leven. Wanneer er in jouw mentale gedragsregels nog steeds staat dat iedereen altijd te vertrouwen is loop jij het risico keer op keer teleurgesteld te worden.

Een van de moeilijkste dingen die je moet doen als volwassene is het doorbreken van je gedachtepatroon.

Er zit namelijk iets troostends in deze structuur, ook al is deze nog zo gebrekkig. Het is een deel van je geschiedenis en je vindt het moeilijk om deze aan te passen of los te laten. Toch is verandering onvermijdelijk en noodzakelijk.

Het veranderen van je gedragsregels is gemakkelijk als je een uitgangspunt hebt. Begin met het nalopen van je oude gedragingen en gedachtes en beoordeel om of deze echt nog wel werken voor jou. Het lastigste gedeelte is het stoppen met liegen tegen jezelf hierover.

Onthou, “om te kunnen groeien zul je eerst de waarheid onder ogen moeten zien! “ Dus schrap alle oude regels waar je niets aan hebt. Het is tijd om ze vaarwel te zeggen en te vervangen met regels die jouw leven nu dienen.

Terwijl de jaren verstreken heb jij ervaringen opgedaan die voor een deel het resultaat zijn van jouw mentale gedragsregels. Gebruik deze ervaringen om oude regels opnieuw te beoordelen en nieuwe op af te stemmen. Jouw ervaring leert je welke impact bepaalde keuzes gehad hebben op je leven. Dit geeft je nieuwe inzichten en kennis die je kunt gebruiken bij het maken van een nieuw boek van leefregels.

Maak je voornemens zichtbaar voor jezelf.

 Je nieuwe boek van leefregels zal je helpen je doelen zichtbaar te maken. Wanneer je doelen creëert, maak je handvaten die in teken staan van je eigen behoeftes. Het maken van doelen plaatst je ook in de beste situatie voor verandering. Wanneer je gaat geloven in dei waarheid zul je gaan schitteren. Door de positieve uitstraling die je hebt zul je ook anderen aantrekken.

Er zijn talloze boeken* geschreven over ‘de kracht van het positief denken’. Denk bijvoorbeeld aan The Secret een boek dat wereldwijd lange tijd bovenaan de bestseller lijst heeft gestaan. De gedachte achter The Secret en vergelijkbare boeken is dat “Positief denken het geheim vormt van een gelukkig leven”.

Wanneer jij jouw mentale gedragsregels ‘opruimt’ maak jij plaats voor nieuwe regels. Deze nieuwe regels zullen gebaseerd zijn op jouw ervaringen en de wijsheden die jij hebt opgedaan. De nieuwe regels die jij nu toevoegt zijn daardoor niet langer gebaseerd op fantasie maar op ervaring, wat het risico op teleurstellingen voorkomt. Stel regels op vanuit een positieve basis en jij maakt niet alleen jouw regels, maar ook jouw leven mooier.

* Enkele voorbeelden van de boeken die uitgaan van positief denken zijn;