Verschillende soorten Astrologie

Verschillende soorten Astrologie

Verschillende soorten Astrologie: Astrologie is een eeuwenoud en fascinerend onderwerp, en er zijn veel verschillende soorten astrologie die over de hele wereld worden beoefend.

Hoewel ze allemaal gericht zijn op het bestuderen van de hemellichamen en hun relatie tot het menselijk bestaan, zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen de verschillende stromingen.

Benieuwd wat ze met elkaar gemeen hebben en op welke vlakken zij verschillen? In deze blog zal wij enkele van de overeenkomsten en tegenstellingen van de belangrijkste soorten astrologie bespreken.


Versneld lezen? Spring in dit bericht naar:


   Verschillende soorten astrologie
   Westerse astrologie
   Indiase astrologie
   Chinese astrologie
   Mayaanse astrologie
   Egyptische astrologie
   Vedische astrologie
   Conclusie: Verschillende soorten astrologie


Er zijn verschillende soorten astrologie, waarvan sommige meer bekend en erkend zijn dan andere. Enkele van de meest bekende soorten zijn Westerse astrologie, Indiaanse astrologie, Chinese astrologie, Mayaanse astrologie, Vedische astrologie (ook bekend als jyotish) en Egyptische astrologie.

De lijst stopt niet bij bovengenoemde stromingen want er zijn er nog meer. Andere soorten astrologie zijn bijvoorbeeld Keltische astrologie en Arabische en Perzische astrologie. Er zijn dus meerdere soorten astrologie en elk heeft zijn eigen unieke methoden en interpretaties. In dit blog bespreken wij de zes bekendste stromingen binnen astrologie.

Westerse Astrologie

Westerse astrologie is de bekendste vorm van astrologie. De kans is groot dat jij deze stroming kent doordat deze, vrijwel altijd, wordt gebruikt voor dagelijkse maar ook jaarhoroscopen.

Westerse astrologie is ontstaan ​​in de oude Griekse en Romeinse beschavingen en heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot de moderne praktijk die we vandaag kennen.

Westerse astrologie is gebaseerd op de zodiac, die bestaat uit twaalf sterrenbeelden die zijn ingedeeld in gelijke delen van de ecliptica. Het gebruikt ook aspecten, huizen en planeten om een horoscoop op te stellen.

Indiase Astrologie

Indiase astrologie, ook wel bekend als Vedische astrologie, is gebaseerd op oude hindoeïstische geschriften en wordt al duizenden jaren beoefend.

Het belangrijkste verschil tussen Indiase astrologie en westerse astrologie is de methode van horoscoopberekening. Indiase astrologie gebruikt de siderische zodiac, die rekening houdt met de vaste sterren, in tegenstelling tot de tropische zodiac die door westerse astrologie wordt gebruikt.

Chinese Astrologie

Chinese astrologie is gebaseerd op de Chinese kalender en wordt al meer dan 2000 jaar beoefend. In tegenstelling tot de westerse astrologie, die is gebaseerd op de zodiac, gebruikt de Chinese astrologie een twaalfjarige cyclus van dierenriemtekens. Elk dierenriemteken wordt geassocieerd met bepaalde persoonlijkheidskenmerken en voorspellingen.

Ben jij benieuwd wat de Chinese astrologie verteld over jouw leven in 2023? Bezoek dan eens onze: Chinese jaarhoroscopen.

Mayaanse Astrologie

Mayaanse astrologie is een oude Midden-Amerikaanse praktijk die sterk is verbonden met de Maya-kalender. De vorm van astrologie maakt gebruik van een dertien maan- en twintig zonneteken-systeem om persoonlijkheidskenmerken en voorspellingen te bepalen.

Egyptische Astrologie

Egyptische astrologie is een oude vorm van astrologie die zich richt op de cycli van de Nijl en de bewegingen van de zon, maan en planeten.

Het is gebaseerd op de 36 decanen, die elk een specifiek tijdsinterval in het jaar vertegenwoordigen en elk een goddelijk wezen vertegenwoordigen. Ook Egyptische astrologie is sterk verbonden met religie en mythologie en wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de persoonlijkheid en het lot van individuen.

Vedische astrologie, ook bekend als Indiase astrologie of Jyotish, heeft zijn oorsprong in India en is gebaseerd op de Veda’s, de oudste heilige geschriften van India.

In tegenstelling tot westerse astrologie, die gebaseerd is op de zonnetekens, is Vedische astrologie gebaseerd op de sterrenbeelden en de constellaties. Het gebruikt ook verschillende huissystemen en heeft een complexe interpretatietechniek die bekend staat als de dasha-systeem.

Ook Vedische astrologie wordt gebruikt om een geboortehoroscoop te maken, die wordt gebruikt om de persoonlijkheid en het leven van de persoon te interpreteren.


Ondanks de verschillen hebben alle soorten astrologie gemeenschappelijke grondslagen. Ze gebruiken allemaal de positie van planeten en sterren om informatie te verkrijgen over persoonlijkheden en gebeurtenissen op aarde. Ze worden ook allemaal gebruikt om inzicht te krijgen in de toekomst.

Maar de methoden die worden gebruikt om horoscopen op te stellen en de interpretatie van planeten, aspecten en huizen kunnen aanzienlijk verschillen tussen de verschillende soorten astrologie.


In conclusie: Hoewel alle soorten astrologie gebruik maken van de positie van planeten en sterren, hebben ze elk hun eigen unieke methoden en interpretaties. Daarnaast zijn er dus verschillende stromingen binnen astrologie, waarvan sommige meer bekend en erkend zijn dan andere.

De meest bekende soorten zijn Westerse astrologie, Indiase astrologie, Chinese astrologie, Mayaanse astrologie, Vedische astrologie en Egyptische astrologie.

Andere soorten astrologie zijn onder meer Keltische astrologie en Arabische en Perzische astrologie. Hoewel er verschillen zijn tussen de soorten astrologie hebben ze allemaal gemeenschappelijke grondslagen. Daarnaast worden ze ook allemaal gebruikt om inzicht te krijgen in de toekomst.


Ben jij benieuwd wat een Astroloog jou nog meer kan vertellen over jou en jouw Sterrenbeeld? Bekijk dan direct welke Astrologen op dit moment direct bereikbaar zijn voor een persoonlijk consult op onze Astrolijn.

 Wil jij graag meer informatie over Astrologie? Bezoek dan het overzicht met alle blog berichten over Astrologie op onze site.

Tijd voor Spiritualiteit werkt samen met een team van eerlijke en getalenteerde Astrologen. Deze Astrologen vertellen je allereerst graag meer over je sterrenbeeld. Daarnaast kunnen zij jou ook meer vertellen over de astrologische invloeden van de planeten op jouw toekomst.

Geef een reactie