Voor je ziel zorgen

voor je ziel zorgen

Voor je ziel zorgen, hoe doe je dat? En is het nodig om bewust voor je ziel te zorgen? Twee vragen waar (ook wij) niet iedere dag bij stil staan. Toch is het goed om niet alleen bewust te zorgen voor je lichaam, maar om ook (als is het maar af en toe) bewust bezig te zijn met het zorgen voor je ziel. Zorgen voor je ziel klinkt een beetje abstract, waardoor het lastig lijkt hier concreet invulling aan te geven, om die reden lees je in dit blog bericht 5 tips om je ziel te verjongen en die vrij gemakkelijk zijn in te passen in je dagelijkse routine.

Hoe meer we worden afgeleid in ons dagelijks leven, des te meer worden we losgemaakt van onze geestelijke gezondheid. Het is aan ons om af en toe een pauze te nemen en bewust bezig te zijn met onze geestelijke gezondheid. De ziel heeft (net als het lichaam) aandacht, balans en onderhoud nodig om in evenwicht te blijven.


Versneld lezen? Spring in dit bericht naar:


  Voor je ziel zorgen door beweging
  Voor je ziel zorgen door gezond te eten en drinken
  Voor je ziel zorgen door chaos te vermijden
  Voor je ziel zorgen door stilte
  Omarm je kindszijn en zorg voor je ziel


Oefeningen en bewegen zorgt ervoor dat onze bloeddruk op peil blijft en zijn van essentieel belang voor het behoud van onze innerlijke balans. Wanneer jij je loom en futloos voelt, sta (ook) dan op en ga bewegen.

Zit jij veel en vaak door een kantoorbaan? Gebruik de pauzes om een wandeling te maken, gebruik vaker de trap en zoek bewust naar activiteiten die ervoor zorgen dat jij meer beweging krijgt.

Doe ook ademhalingsoefeningen. Door meer beweging en activiteit zul je zien dat je weer opleeft.

De ziel voelt zich het best in een gezond en stressloos lichaam. Maak daarom zo vaak mogelijk tijd vrij in jouw drukke agenda voor regelmatige beweging. Of dit nu een lange wandelingen, fietstocht of de sportschool is, maak er een prioriteit van om fysieke activiteiten toe te voegen aan je agenda.

Je lichaam heeft brandstof nodig om goed te kunnen presteren. En iedereen weet dat een gezond lichaam helpt om je geest gezond te houden. Drink daarom voldoende (water) op een dag zodat jij uitdroging voorkomt.

Te weinig vocht heeft namelijk niet invloed op je lichamelijke prestaties, maar ook je stemming, energie en het vermogen om helder te denken worden door te weinig vocht aangetast.

Wees je ook bewust van het soort voedsel dat je eet. Complexe koolhydraten, verzadigde vetten, vitaminen en mineralen zijn goed voor je, dus doe je er goed aan om al deze voedingsstoffen in je dagelijkse voeding op te nemen.

Het is prima om te genieten van voedingsmiddelen die niets doen voor het lichaam, zoals je favoriete junkfood of chocolade, maar gebruik deze met mate. Jouw lichaam en je ziel zullen jou dankbaar zijn.

Probeer gedurende de dag even bewust bezig te zijn met je fysieke omgeving. Is het chaotische, restrictief of rommelig? Besteed dan een paar minuten van je tijd aan het organiseren van de ruimte waar jij je in bevindt.

Te veel rommel leidt tot een gevangen en onoverzichtelijk gevoel. Ontdoe je zelf van alles wat je niet nodig hebt en je afleid. Dit zal je gevoel van welzijn verhogen, maakt je geest helderder en je functioneert ook nog eens efficiënter.

Je ziel hecht erg veel waarde aan rust, regelmaat en zelfreflectie. Probeer jezelf iedere dag de ruimte te geven hier bewust mee bezig te zijn. Deze ruimte creëer je het makkelijkst door iedere dag even een momentje alleen te zijn.

Alleen zijn zorgt ervoor dat jij je even los kunt koppelen van anderen zodat jij je af kunt sluiten van al het lawaai en fysieke afleidingen. Dit stilte moment is ideaal om je even compleet te richten op jezelf en jouw innerlijke ik.

Wanneer jij je naar binnen richt, geef je jezelf een kans om de balans van je geest op te maken. Wanneer je uit balans bent, kan je deze “alleen” tijd gebruiken om te bedenken wat je moet doen om jezelf weer in evenwicht te brengen .

Ook jezelf loskoppelen van geluid is belangrijk, omdat stilte de geest de kans geeft de dingen weer in perspectief te zien.

We hebben allemaal nog het beeld van ons ‘kind zijn’ in onze geest zitten. De tijd dat waarin we nog zonder oordeel en schaamte deden wat ons gelukkig maakte en de wereld om ons heen nog niet zo serieus namen.

Neem een paar momenten per dag de tijd om je innerlijke kind weer even te omarmen. Doe een leuke activiteit, iets dat je aan het lachen maakt of iets wat jou weer gelukkig doet voelen. Hoe oud jouw ziel ook is en ongeacht hoeveel deze al heeft meegemaakt, de ziel is het kind van binnenin (gelukkig) nooit kwijt geraakt.

Bedenk dat het de eenvoudige dingen zijn die kinderen waarderen en leuk vinden. Dus herontdek je kinderlijke zelf en breng deze terug in je leven, al is het maar voor een paar momenten.


Wist je dat helderziende mediums in staat zijn via visualisatie de ziel te lezen? Deze gave komt bijvoorbeeld van pas wanneer jij benieuwd bent naar de leeftijd van jouw ziel, of opzoek bent naar jouw zielsverwant.