Lenormand en Tarot | De verschillen

Lenormand en Tarot

Lenormand en Tarot kaarten zijn ieder één, op zich zelf staande vorm van een, cartomancy systeem. Het Lenormand kaartspel en de Tarot hebben daardoor dan ook raakvlakken met elkaar. En niet alleen met elkaar maar ook met het waarzeggen via speelkaarten. Ondanks deze raakvlakken zijn er vooral veel verschillen. Dit verschil zie je voornamelijk terug in het doel, gevoel en in de structuur van de kaarten.

Het meest opvallende verschil? Dat is dat deze methode van kaartleggen, met name het kleine Lenormand spel, in vergelijking tot Tarot praktischer is.

Versneld lezen? Spring dan direct naar één van de onderwerpen uit dit bericht:

  Lenormand kaarten zijn kort, bondig en praktijk gericht 
  Bij Lenormand telt slechts een afbeelding
  Dezelfde naam, andere betekenis
  De verschillen tussen Lenormand en Tarot in vogelvlucht
  Lenormand in Tarot stijl

Of open direct de pagina over:

Betekenis Lenormand kaarten (kleine spel)
Het leven van Mlle Lenormand in het kort

Lenormand is praktisch

Met name de kleine versie van het lenormand kaartspel wordt, vrijwel niet gebruikt voor het onderzoeken van psychologische gevoelens. Beiden Lenormand decks zijn daarentegen juist meer gericht op alledaagse gebeurtenissen.

Tarot richt zich op het “waarom”, terwijl Lenormand de neiging heeft zich te concentreren op het “hoe”.

Wanneer je de beschrijving van de Lenormand kaarten leest merk je al snel dat zij zich voornamelijk concentreren op praktische zaken. Globaal gezien zou jij kunnen zeggen dat Tarot zich richt op het “waarom”, terwijl Lenormand de neiging heeft zich meer te concentreren op het “hoe”.Alleen de afbeelding die terug komt in de naam is belangrijk.

Lenormand: Één afbeelding telt

Een ander groot verschil tussen Lenormand en Tarot kaarten is de manier van interpreteren. Bij het lezen van Tarot kaarten is ieder element van de afbeelding belangrijk. Elk element symboliseert iets dat bij de interpretatie kan worden gebruikt.

Bij Lenormand decks is dit anders. Bij deze kaarten is slechts één afbeelding van belang en dat is de afbeelding die wijst naar de naam van de kaart.

Een goed voorbeeld hiervan is de kaart van de ruiter. Alleen het beeld van de ruiters is van belang. Het maakt niet uit of er een vrolijke vlinder op de achtergrond zweeft. Ook het feit of er wel of niet een hond naast de ruiter loopt maakt uit. Extra afbeeldingen kunnen leiden tot afleiding.

Afleiding is volgens de doorgewinterde Lenormand lezers niet nodig en overbodig. Extra afbeeldingen maakt het, volgens hen, namelijk alleen maar moeilijker om de taal van de kaarten te verstaan.

Wanneer je voor het eerst begint met het leren lezen van de Lenormand kaarten merk je al snel dat er meerdere Lenormand kaarten zijn die ook voor komen in een Tarot deck. Laat je hierdoor niet misleiden. Deze kaarten hebben dezelfde naam, maar vrijwel altijd een andere betekenis. Om dit punt iets te verhelderen geven wij graag één voorbeeld.

De kaart van de toren

De toren is een kaart (naam) die zowel voorkomt in het Lenormand als Tarot deck. Ondanks de gelijke benaming zijn er echter geen twee kaarten die wat betreft betekenis meer van elkaar verschillen. 

De toren kaart in Tarot

De wereld van de toren uit de Tarot voorspelt een plotselinge schok of een belangrijke levens veranderende gebeurtenis.

Hierbij kun je denken aan een echtscheiding, een faillissement of zelfs een gevangenisstraf.

Dit maakt de kaart van de Toren (binnen Tarot) een erg negatieve kaart. Dit zorgt ervoor dat de meeste tarot lezers deze kaart liever niet tijdens een legging zien verschijnen.

 

De toren kaart in Lenormand

De toren kaart uit het Lenormand spel is daarentegen een totaal ander verhaal. Deze kaart is in dit spel vrijwel volledig neutraal te noemen. Binnen de betekenis van Lenormand vertegenwoordigt de toren kaart de overheid, organisaties, gebouwen en kantoren.

Zoals bij alle Lenormand-kaarten, kunnen er momenten zijn waarop deze kaart wel een negatieve boodschap bevat. In sommige leggingen kan de kaart bijvoorbeeld isolatie vertegenwoordigen. Dat gezegd hebbende kan de kaart ook symbool staan voor onafhankelijkheid. Jij blijft je vrijhoud trouw en je normen en waarden evenzeer.

  • Een tarot deck bestaat uit 78 kaarten. Lenormand decks bestaan uit 54 of 36 kaarten.
  • Tarot kaarten hebben een ‘recht opstaande’ en een ‘gekeerde’ betekenis. Lenormand decks hebben één betekenis ook wanneer ze omgekeerd verschijnen.
  • Tarot kaarten bestaan uit meerdere (psychologische) lagen. De kaarten uit een Lenormand spel zijn vaak korter en concreter wat betreft betekenis.
  • Tarot heeft enorm veel kunstenaars bewogen zelf een Tarot spel te ontwerpen. Lenormand decks, hoewel dit lijkt te veranderen, heeft veel minder verschillende uitvoeringen.

Tarot Stijl Lenormand spelDe overgang van Tarot naar Lenormand kan even vreemd aanvoelen. Dit gevoel wordt extra versterkt wanneer je, voor tarot leggingen, het liefst de Rider Waite Smith kaarten gebruikt. Deze kaarten staan immers bekend om hun eenvoudige schoonheid.

Gelukkig is er een manier om de overstap iets makkelijker te maken doormiddel van de Pixie’s Astounding Lenormand kaarten

Pixie’s Astounding Lenormand is een eerbetoon aan de kunst van Pamela Colman-Smith, die de illustraties maakte voor de Rider-Waite-Smith Tarot kaarten.

De 36 kaarten in dit Lenormand deck zijn volledig in haar stijl gemaakt en bevatten details uit zowel het Rider Waite Smith tarot dek als ook haar andere werken.

De de Pixie’s Astounding Lenormand kaarten zijn ondermeer verkrijgbaar via Bol.com