Lenormand spel | Het grote en kleine spel

Lenormand verwijst naar twee soorten orakel kaarten – de Grand Jeu en de Petit Jeu. De Grand Jeu (Frans voor “het grote spel”) en de Petit Jeu Lenormand (Frans voor het “kleine spel”) zijn beiden afgeleid van het waarzeggen met speelkaarten.

Beiden decks dragen de naam Lenormand, vernoemd naar waarzegster Mlle Lenormand. Los van hun naam hebben zij praktisch gezien echter weinig tot niets met elkaar te maken. Tenzij het feit dat beiden decks ‘slechts’ geïnspireerd zijn op de waarzeg methodes van Mlle Lenormand wordt meegerekend.

Versneld lezen? Spring dan direct naar één van de onderwerpen uit dit bericht:

  Het grote en kleine Lenormand deck – De verschillen
  Het grote spel – Grand Jeu
  Het kleine spel – Petit Jeu

Of open direct de pagina over:

Betekenis Lenormand kaarten (kleine spel)
Het leven van Mlle Lenormand in het kort

Marie Anne Adelaide Lenormand heeft zelf nooit (officieel) een kaartspel gepubliceerd. Ook heeft zij helaas nooit de kans gehad om een van beiden decks te kunnen zien. Zowel het grote als kleine Lenormand spel verschenen pas na haar overlijden.

Zoals gezegd hebben de grote en kleine Lenormand eigenlijk niets met elkaar te maken. Omdat zij dezelfde naam dragen, en de één groot en de ander klein wordt genoemd, is dit best verwarrend. Deze scheiding is echter gemakkelijker te maken wanneer wij kijken naar de grote verschillen tussen de twee decks:

  • Het grote spel bestaat uit 54 kaarten. Het kleine spel bestaat uit 36 kaarten.
  • Alle kaarten uit het grote spel bestaan uit meerdere afbeeldingen en symbolen.
  • Iedere kaart uit het grote spel bevat invloeden vanuit astrologie, bloemen, geomantie en speelkaarten,
  • Bij het grote spel is de complete afbeelding van belang. Bij het kleine spel is alleen de afbeelding waarna de kaart genoemd is van belang.
  • De kaarten van het grote spel hebben meerdere lagen en een diepere betekenis. Het kleine spel is volledig op het dagelijkse leven gericht.

Lenormand Kaarten Groot Deck

De Mlle Lenormand Grand Jeu (ook bekend als: het Astro-mythologische Lenormand en de grote Lenormand) wordt gezien als het meest gecompliceerde en gedetailleerde orakel dat er te vinden is. Deze versie van het Lenormand spel bestaat uit 54 kaarten. Alle kaarten uit dit spel zijn voorzien zijn van een grote verscheidenheid aan symbolen.

De 54 kaarten uit deze Lenormand versie volgen in grote lijnen de volgorde van “normale” speelkaarten. In “grote lijnen” aangezien de jokers zijn vervangen door man/vrouw themakaarten. De afbeeldingen op de kaarten zijn voornamelijk geïnspireerd op de Griekse mythologie, maar bevatten ook invloeden vanuit astrologie, geomantie, speelkaarten en bloemen.

Zou Mlle Lenormand zelf een deck gemaakt hebben. Dan zou deze volgens kenners het meest overeenkomen met het grote spel.

Deze gedachte komt voornamelijk voort uit de diversiteit en complexiteit die dit spel typeert. Het is ook juist de complexiteit van deze methode die over het algemeen gezien wordt als de belangrijkste reden waarom de kleine Lenormand (tegenwoordig) veel bekender is. De kleine Lenormand is minder complex en meer gericht op het dagelijkse leven.

Voor wie graag meer te weten wilt komen over het grote Lenormand kaartspel raden wij graag de volgende boek titel aan:  Het Grote Lenormand spel – Geschreven door Erna Droesbeke

De Petit Jeu Lenormand (Frans voor het “kleine spel”) is een kaartspel met 36 kaarten. De kaarten en de kaartafbeeldingen van dit spel zijn eenvoudiger en minder complex. Bij deze kaarten kun je denken aan een klaver, een beer, een sleutel, enz.

Het is deze eenvoud die ervoor zorgt dat de kaarten niet worden gelezen op basis van de afbeelding op de kaart. In plaats daarvan zijn de betekenissen die aan de kaarten verbonden zijn vrij letterlijk. Neem bijvoorbeeld de kaart van de klaverbladen. Deze staat, net als een klavertje vier, voor geluk.

Ook de kaart van de sleutel is een goed voorbeeld van de letterlijke betekenis van de benaming. Je kunt deze kaart namelijk lezen als ‘de sleutel tot succes’. Hierdoor onderscheid dit spel zich (onder andere) van Tarot. Tarot kaarten hebben immers vrijwel altijd een filosofische betekenis.

Benieuwd naar de meer verschillen en overeenkomsten tussen Tarot en Lenormand?

Bekijk dan eens het bericht:

Lenormand en Tarot | De verschillen