Kan iedereen leren pendelen? | Pendel tips

Leren Pendelen

Op de vraag; “Kan iedereen leren pendelen?” is het antwoord absoluut “ja”. Toch kan het zijn dat het jou niet direct de eerste keer lukt om een ‘goede’ reactie van de pendel te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je denkt; “Mij zal het niet gaan lukken” of “Ik doe het vast verkeerd”.

Door deze negatieve gedachte vast te houden blokkeer jij jezelf en jouw neutraliteit. Jammer! Want wie het pendelen eenmaal onder de knie heeft zal ervaren dat deze vorm van communicatie met het universum een enorme bron van wijsheid, advies en inspiratie kan zijn.


Versneld lezen? Spring in dit bericht naar:

  Leren pendelen? Begin met jezelf te vertrouwen
  Laat angsten varen
  Pendel met plezier en passie

Of open de pagina over:

Pendelen in het kort | Wat is pendelen?
Pendel reinigen | Pendel tips


Hoewel iedereen kan leren pendelen is enige oefening, neutraliteit, geloof en vooral zelfvertrouwen absoluut gewenst. Jij hebt dit nodig om de pendel te activeren maar ook voor het (goed) interpreteren van de informatie die door de pendel wordt gegeven.

Vertrouwen hebben in je eigen kracht? Dat kan voor sommige mensen bijzonder lastig zijn.

De eerste stap bij het leren pendelen is dit vertrouwen bij jezelf te creëren of te verstevigen. Hoe jij dit het beste kunt doen? Daar is helaas geen universeel antwoord op te geven. Wat voor de ene persoon perfect werkt zal op de andere persoon weinig tot geen effect hebben.

Sommige mensen bezitten van nature immers veel meer zelfvertrouwen als andere. Merk jij dat jij (te) onzeker bent over jouw eigen kracht en talent? Probeer dit ‘probleem’ dan eens te onderzoeken door het als onderwerp van jouw meditatie te gebruiken.

Je kunt het (inplaats of ook) mee nemen in jouw dagelijkse affirmaties. Vorm jouw gedachten bewust om. Denk bijvoorbeeld niet; “Ik kan het niet”, maar vervang deze gedachte met het idee “Ik kan alles leren”.

Leren Pendelen

Niet alleen een gebrek aan zelfvertrouwen kan jou ervan weerhouden om het pendelen onder de knie te krijgen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die het vermoeden hebben dat de pendel word aangestuurd door een negatieve kracht. Deze personen ervaren het idee dat niet hun onderbewuste niveau de pendel laat bewegen maar een entiteit buiten zichzelf.

Merk jij dat jij dit gevoel tijdens het pendelen ervaart? Onderbreek dan het pendelen direct. Angst is immers een slechte raadgever en angst zal jouw ervan weerhouden op een goede manier contact te kunnen maken met de pendel. Lukt het jouw op dit moment niet om jezelf van angsten te bevrijden? Dan is het wellicht beter het op een ander tijdstip opnieuw te proberen.

Pendelen is in eerste instantie bedoeld om in contact te treden met jouw persoonlijke onderbewustzijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat jij pendelen in eerste instantie doet om contact te maken met jouw eigen onderbewuste. Ervaar jij steeds opnieuw het gevoel dat de pendel gestuurd wordt door ‘iets’ of ‘iemand anders’? Dan is het wellicht beter het pendelen (even) los te laten en jezelf te verdiepen in een andere methode die je in staat brengt om in contact te treden met jouw persoonlijke onderbewustzijn.

Zoals gezegd kan iedereen leren pendelen, maar zal het niet voor iedereen even gemakkelijk zijn om het te leren. Je kunt het een beetje vergelijken met schilderen. Iedereen kan het leren, maar niet iedereen heeft hetzelfde aangeboren talent.

De belangrijkste tip die wij kunnen geven is; “houdt het pendelen leuk en verlies niet de moed wanneer het jouw niet direct lukt”.

Pendelen doe jij voor jezelf. Zie het niet als een opgave of wedstrijd, maar eerder als een prettig tijdverdrijf en als een middel om met jezelf in contact te komen en jezelf beter te leren kennen. Valt het tegen of lukt het jouw niet direct? Stop dan even en pak het op een later tijdstip weer op.

Lukt het jouw echt niet om het pendelen onder de knie te krijgen? Dan kun je (net als bij schilderen) ervoor kiezen lessen te nemen of jezelf er via een van de vele boeken verder in te verdiepen.


Benieuwd hoe een professioneel medium de pendel gebruikt? Op de paralijn zijn enkele paragnosten en mediums actief die tijdens een consult de pendel (kunnen) raadplegen.