Pendel reinigen | Pendel tips

Zoals bij alle objecten die wij gebruiken is het af en toe nodig om de pendel te reinigen. Dit is nodig om hem schoon te houden, maar ook voor het verbeteren van zijn werking.

Heb jij bijvoorbeeld wel eens geprobeerd je pendel te gebruiken maar raakte jij gefrustreerd omdat deze traag en grillig reageerde? Dan is de kans groot dat jouw pendel toe was aan een grondige reinigingsbeurt.

Een pendel moet regelmatig gereinigd worden. Niet alleen om vuil te verwijderen maar ook omdat er storende energie in de pendel kan zijn gekropen.

Vuil en storende energie kunnen er op den duur voor zorgen dat de pendel niet goed meer werkt. Nu zijn er gelukkig tientallen manieren te bedenken om de pendel te reinigen, maar niet alle methodes zijn veilig voor het behoud van de pendel.

Pendels zijn immers vaak gemaakt van natuursteen en zilver, waardoor het reinigen (bijvoorbeeld met zeezout) de pendel kan beschadigen.

In dit bericht delen wij graag 8 methodes voor het veilig reinigen van de pendel.


Versneld lezen? Spring in dit bericht naar:

  De pendel reinigen – Het nut
  8 manieren om de pendel te reinigen
  De pendel opnieuw opladen

Of open de pagina over:

Pendelen in het kort | Wat is pendelen?
Kan iedereen leren Pendelen? | Pendel tips


De meeste pendels zijn gemaakt uit kristallen, natuursteen en natuurlijke edelstenen. Deze materialen staan erom bekend de energie om zich heen te absorberen en deze, voor een lange tijd, vast te houden.

Dit komt het pendelen niet ten goede. Je krijgt namelijk de beste resultaten van de pendel als hij alleen jouw energie gebruikt om mee te werken.

Om ervoor te zorgen dat jouw pendel direct vanaf het begin afstemt op jouw energie is het goed om, voordat jij de eerste keer jij jouw pendel in gebruik neemt, deze goed te reinigen.

Gebruik jij de pendel langer of vaker? Dan is het daarnaast verstandig deze regelmatig te ontdoen van energie en opnieuw op te laden. Hoevaak jij dit doet is persoonlijk, maar wij raden aan de pendel ten minste eens per kwartaal grondig te reinigen.

In de loop van tijd nemen natuurlijke stenen en kristallen de energieën op die ze tegenkomen, zowel positief als negatief. In de meeste gevallen is de opgeslagen energie in je pendel erg nuttig. Dat gezegd hebbende; is de pendel gevuld met een opeenhoping van negatieve of oude energie? Dan zal dit de effectiviteit flink (negatief) beïnvloeden. Het goed en grondig reinigen van de pendel is dan absoluut nuttig. 

Gebruik water voor het reinigen van de pendel

De makkelijkste manier om jouw pendel te reinigen is door deze tien minuten onder stromend water te houden.

Jij spoelt hier letterlijk de oude energie, samen met het vuil, mee weg. Nadat jij de pendel hebt afgespoeld kun jij deze met een schone doek droog deppen of laten drogen (indien mogelijk) in het licht van de zon.

De pendel te reinigen met een ‘smudge stick’

Een smudge stick is een, tot een, bundeltje gebonden gedroogde kruiden. Over het algemeen bevat dit bundeltje salie, maar dit is geen vaste regel aangezien het ook kruiden zoals ceder kan bevatten. 

Net als bij het reinigen met water is ook het reinigen van de pendel met een smudge stick vrij simpel. Je steekt om te beginnen de smudge stick met vuur aan. Vervolgens blaas je de vlam uit en beweeg jij de pendel (minstens vier keer) door de rook heen en weer.

Gebruik een schoonmaak kristal

Citrien is een zelfreinigende steen die ook andere stenen reinigt. Plaats daarom de pendel in een buidel of doosje met citrien en laat het 24 uur ongestoord staan.

Wanneer gereinigd dragen carneool en seleniet ook beiden de mogelijkheid om andere stenen te reinigen. Het reinigen werkt op dezelfde manier als ij Citrien. Plaats de pendel in een buidel of doosje met een gereinigd stukje carneool of seleniet en laat deze 24 uur samen rusten.

Schoonmaken met bruine rijst

Vul een bakje of kom met droge bruine rijst. Een ronde korrel heeft de voorkeur boven een langwerpige korrel.

Plaats je pendel ongeveer op de helft van de kom en zorg dat deze volledig bedekt is met rijst. Laat deze vervolgens 24 uur rusten zodat de rijst genoeg tijd heeft om de energie op te nemen.

De pendel reinigen met zonlicht

Plaats de pendel in direct zonlicht gedurende maximaal 4 uur. De ochtend en avond is hiervoor het beste (vermijd de middag wanneer de zon te fel of te warm is).

Let op: Sommige kristallen vervagen sneller wanneer ze worden blootgesteld aan direct zonlicht. Gebruik deze methode niet op fluoriet of amethist omdat deze hun kleur verliezen.

De pendel reinigen doormiddel van maanlicht

In tegenstelling tot zonlicht is maanlicht veilig voor alle stenen.

Plaats de pendel op een vensterbank tijdens een volle maan en laat deze een nacht rusten.

Reinigen met aarde

Een andere, zeer veilige, methode om de pendel te reinigen is door deze (ten minste) 24 uur lang te begraven in aarde. 

Deze methode is vergelijkbaar met die van het reinigen met bruine rijst. Je begraaft de pendel (bijvoorbeeld in de tuin) zo diep dat deze volledig door de aarde bedekt wordt. De aarde absorbeert de energie die in de pendel is achtergebleven en maakt de pendel weer als nieuw.

Let op: Markeer direct het plekje waar jij jouw pendel hebt begraven zodat jij deze de volgende dag weer gemakkelijk terug kunt vinden.

Reinigen doormiddel van visualisatie

Houd jouw pendel in je handen of leg hem voor je op een tafel. Visualiseer vervolgens een mooi, zuiverend en helend wit licht om de pendel heen.

Laat dit denkbeeldige licht in de pendel stromen en reinigen. Je reinigt hierdoor als het ware de pendel doormiddel van positieve energie.

Nadat de pendel gereinigd is, moet deze opnieuw “opladen”. Opladen zorgt ervoor dat de heilzame en positieve energie terug keert in de pendel.

Voor het opladen van de pendel kun jij, ondermeer, gebruik maken van therapeutisch geluid, licht, zegeningen en zelfs door gewoon jouw eigen fysieke aanraking te gebruiken.

Ben jij opgeleid in Reiki? Dan kun jij de slinger de pendel ook opladen doormiddel van Reiki-energie.


Benieuwd hoe een professioneel medium de pendel gebruikt? Op de paralijn zijn enkele paragnosten en mediums actief die tijdens een consult de pendel (kunnen) raadplegen.