De grote Arcana

Grote Arcana

De grote Arcana bestaat officieel uit 21 kaarten. Wie even snel de kaarten telt ontdekt echter al vrij snel dat de grote arcana in werkelijkheid 22 kaarten bevat. Dit komt door de Dwaas. Deze kaart draagt namelijk het cijfer 0, waardoor deze tijdens het tellen formeel gezien wordt overgeslagen.  

 Versneld lezen? Spring dan direct naar een onderwerp binnen in dit bericht:

 De Grote Arcana als de reis van de Dwaas
 De Kleine en grote momenten uit het leven
 De Grote Arcana tijdens een legging
 Betekenissen van de 22 kaarten

De betekenissen van de tarot kaarten uit de grote arcana (in het Latijns “groot geheim” of “groot mysterie”) zijn afspiegelingen van de fases in het leven die iedere man of vrouw mee kan maken. Iedere kaart representeert het verdriet en geluk uit een mensen leven. Je kunt deze groep kaarten daardoor beschouwen als de kaarten die het hele menselijke leven in 22 kaarten uitbeeld.

De grote Arcana kun je haast lezen als een boek, of zien als een film. De dwaas is het hoofdpersonage en deze maakt zijn reis door elk van de 21 kaarten.

Tijdens deze reis ontmoet hij nieuwe leraren. Hij leert onderweg nieuwe levenslessen en bereikt uiteindelijk de voltooiing van zijn reis in de wereldkaart. Deze reis staat bekend als “the Fool’s Journey” wat vrij vertaalt “de reis van de Dwaas” betekend. Wanneer je de 21/22 kaarten van  de grote Arcana kaarten ziet als een verhaallijn dan merk je snel dat dit het vrij gemakkelijk maakt om de betekenissen van de de kaarten te begrijpen.

De kleine en grote Arcana

De kaarten uit de grote Arcana zijn de kaarten die betrekking hebben op de ‘grote’ momenten uit het leven. Deze kaarten staan letterlijk voor het moment dat wij geboren worden tot het moment dat wij sterven.

Dat is precies waarin deze kaarten zich onderscheiden van de kleine Arcana. De kaarten van de kleine arcana gaan over de dagelijkse gebeurtenissen en de grote Arcana kaarten over levens grote gebeurtenissen.

Wanneer één van de grote Arcana kaarten tijdens een Tarot legging verschijnt, dan wordt jij opgeroepen om na te denken over de levenslessen en -thema’s die jij op dit moment in je leven meemaakt. Een kaart uit deze serie zet vaak de toon voor de gehele tarot lezing. 

Ter illustratie: Verschijnt de kaart van de Dwaas in een tarot legging? Dan betekend dit vrijwel altijd dat jij op het punt staat aan iets nieuws te beginnen. Op welk gebied jij dit nieuwe begin met zoeken? En hoe jij deze nieuwe start bijvoorbeeld zult ervaren? Dat is terug te lezen in de overige kaarten van de legging.

Wie een tijd met de Tarot kaarten werkt zal ervaren dat het, op zijn minst, een mensen leven kost voordat je alle betekenissen en lagen van de kaarten kunt leren kennen. Ervaren Tarot lezers geven zelfs aan dat zij na jaren van studie nog steeds nieuwe betekenissen en verborgen boodschappen in de kaarten ontdekken.

Om toch een idee te geven kun je, door op een van de onderstaande kaarten te klikken, een korte algemene betekenis van iedere kaart lezen: