Wat is Tarot

Tarot - Wat is het

Tarot is een bron van kennis en wijsheid, die word weergegeven in afbeeldingen en symbolen. Het kaartspel bestaat uit 78 kaarten. Iedere kaart is gevuld met een eigen afbeelding, symboliek en verhaal. De 22 grote Arcana-kaarten vertegenwoordigen de grote gebeurtenissen en karmische spirituele lessen uit het leven. De 56 kleine Arcana-kaarten weerspiegelen daarentegen de alledaagse gebeurtenissen en beproevingen waar wij iedere dag mee geconfronteerd worden.

Versneld lezen? – Open direct de pagina over:

De kleine Arcana
De grote Arcana

Of spring in dit bericht naar:

  Geschiedenis Tarot
  Hoe en waarom werkt Tarot?
  Tarot en het voorspellen van de toekomst

Hoe de Tarot werkt? Wat de kaarten precies allemaal betekenen? Daar valt (en zijn) letterlijk een bibliotheek aan boeken over te schrijven.

In dit bericht bespreken wij daarom slechts een klein aantal van de hoofdpunten oppervlakkig. Voor wie zich graag verder wilt verdiepen in de magie en betekenis van Tarot raden wij graag de volgende boeken aan als leestip:

Geschiedenis Tarot

Tarot maakt deel uit van de westerse mysterietraditie. Het is een van de (populairste) systemen die gebruikt kan worden om de toekomst mee te voorspellen. De geschiedenis van de Tarot-symboliek is gehuld in mysterie. Sommige van de symbolen zijn vermoedelijk afkomstig uit China, India of Egypte. Tarotkaarten dateren uit de 15e eeuw in Spanje, Italië en Frankrijk.

Hoewel niemand het precies kan zeggen, of kan bewijzen, wordt aangenomen dat het Tarot-deck meer dan 500 jaar oud is. De archetypische wortels die het spel bevat zouden zelfs nog verder (bijna 2000) terug gaan in de tijd. Waarvoor het kaartspel officieel is bedacht, bron van wijsheid of spel voor vermaak, dat is een discussie die al jaren gevoerd wordt. Dat gezegd hebbende is Tarot een opslagplaats geworden van oude wijsheid en levens inzichten.

Waarom werkt de Tarot? Dat is de vraag die nooit volledig beantwoord is. Wat duidelijk is geworden door de jaren heen is dat het werkt*. Sommige mensen geloven dat tarot een verbinding maakt met het bovennatuurlijke, of een dimensie die voor ons niet zichtbaar is, anderen geloven dat het spel een reflectie is van ons innerlijke zelf.

Wanneer je nuchter naar beiden verklaringen kijkt lijkt het wellicht wat vergezocht. Toch blijkt elke kaart een symboliek te bevatten die over de macht beschikt om (toekomstige) gebeurtenissen helder weer te geven en te omschrijven. De kaarten geven daarnaast de kracht om antwoorden in onszelf te vinden en ze leren ons om binnen ons zelf te kijken naar wat er speelt in ons leven.

Is het nodig om te weten waarom het werkt als het werkt?

Wij gebruikten deze stelling eerder al in het bericht over het waarzeggen met speelkaarten. Omdat de vergelijking hier opnieuw zo passend is hopen wij, een variatie hierop, opnieuw te mogen gebruiken.

Hoeveel mensen weten er precies hoe hun auto werkt? En hoeveel mensen begrijpen exact welke processen er dagelijks in ons lichaam plaats vinden?

Het antwoord? Waarschijnlijk heel erg weinig. Maar dat maakt niet uit. Wie weet dat iets werkt, ziet dat iets werkt, en blij is met het gegeven dat iets werkt, die heeft toch verder niets nodig? Misschien zijn Tarot kaarten ‘slechts’ een spel kaarten zonder diepere betekenis.

Maar wat als jij die betekenis er wel aan (kunt) verbind(en)? En wat als jij ervaart dat jouw blik over het heden en de toekomst helderder en overzichtelijker wordt. Vind jij het op dat moment dan nog storend dat het ‘misschien’ praktisch gezien niet helemaal voor dit doeleinde ontworpen is?

Wie gelooft dat het niet werkt zal zien dat het niet werkt

Zoals bij alle vormen van orakelkaart(leggingen) is het nodig dat jij openstaat voor de invloeden en boodschappen die jij, vanuit de kaarten, ontvangt. Vind jij Tarot kaarten onzin? En geloof jij totaal niet in de mogelijkheid dat deze kaarten jou iets over jezelf kunnen vertellen? Dan staat vast dat jij dit ook daadwerkelijk  zult ervaren.

Voor deze kaarten, en alle andere orakelkaarten, geldt immers dat jij er voor open moet staan. Wie een lezing instapt zonder geloof en vertrouwen? Zal tijdens een legging zien dat het altijd mogelijk het negatieve te vinden en het gehele spel in twijfel te trekken.

Hoewel veel mensen geloven dat Tarot je de toekomst zal vertellen, is het voorspellen van de toekomst niet uitsluitend waar deze (orakel) kaarten over gaan. Een van de meest krachtige manieren om de Tarot te lezen is de kaarten te gebruiken om toegang te krijgen tot je intuïtie en je innerlijke wijsheid. De beelden in de kaarten geven je direct toegang tot je onderbewustzijn en je intuïtie.

Vanuit deze plek van innerlijke kracht en wijsheid kun je ontdekken hoe je nu positieve veranderingen kunt aanbrengen, zodat je in de toekomst je doelen en je dromen kunt manifesteren.

Wanneer je een kaart kiest, dan geeft deze onbewust een innerlijk beeld van jouw persoonlijke zelf door of toont hij jou een uitwendige ervaring. Soms bevestigd dit beeld wat jij al weet over jezelf of jouw toekomst weet. Andere keren zal het beeld echter als een complete verrassing komen.

Hoe dit kan? Ieder mens bezit een natuurlijke intuïtie of het zogenaamde zesde zintuig, maar velen van ons durfen daar nog niet op te vertrouwen. De symbolen en afbeeldingen van tarot kunnen ons leren meer vertrouwen te hebben in onze intuïtie en zal onze aangeboren vaardigheid ontwikkelen. Dit kaartspel leert ons dus op een lijn te komen met ons innerlijke zelf, en zal hierdoor ons dagelijks leven verrijken.