Waarzeggen met speelkaarten: Harten Heer

Harten heer is de tijdskaart van de maand juli.

Harten Koning - Waarzeggen met speelkaarten
KERNWOORDEN

 • Warm
 • Liefdevol
 • Vader figuur
 • Onvoorwaardelijke liefde
TIJD – PERIODE – SEIZOEN

 • Zomer (tijdskaart van de maand juli)
 • 30 juni, 28 jul, 26 aug, 24 sept.
 • 22 okt, 20 nov, 18 dec.
Betekenis van de harten heer bij het voorspellen van de toekomst:

De betekenis van de harten heer hangt, net als bij alle hofkaarten, af van de plaats waarop deze tijdens het voorspellen van de toekomst met speelkaarten verschijnt. Alle hofkaarten kunnen op de volgende drie manieren worden gelezen:

 • ALS TIJDSKAART – elke hofkaart vertegenwoordigd één specifieke maand.
 • ALS PERSOONSKAART – Deze kaart kun je gebruiken als vertegenwoordiger van de vraagsteller. Daarnaast kan de kaart staan voor een persoon die betrekking heeft op de voorspelling.
 • ALS EMOTIE-KAART –  Alle hofkaarten staan voor gevoelens en emoties die invloed kunnen hebben op de vraag of de vraagsteller.
harten HEER als tijdskaart:

Wanneer deze kaart wordt gelezen als tijdskaart? Of wanneer deze kaart tijdens een legging verschijnt op een positie die een tijdsduur aangeeft? Dan staat de harten heer symbool voor de zomer en specifiek voor de maand juli.

harten heer als persoonskaart:

Wordt deze kaart gelezen als de kaart die een persoon of de vraagsteller symboliseert? Dan staat deze kaart vrijwel altijd voor een mannelijk persoon. Deze man is fit, aantrekkelijk, goed gebouwd en (ongeacht leeftijd) jong van geest. Hij ziet er niet alleen goed, gelukkig en gezond uit maar is dat ook. Je zou haast zeggen dat hij straalt wanneer je hem voorbij ziet lopen.

De harten heer is het symbool van de ‘Vader’ –  of het ‘Vader figuur’. Hij is liefdevol en vredelievend, maar pas op, bedreigd iets of iemand de mensen die hij lief heeft? Dan zal hij hen beschermen totdat hij zelf ten onder gaat.

Verschijnt deze kaart op een negatieve positie binnen de legging? Bijvoorbeeld een plek omringd door schoppen. Dan nog blijft de betekenis van deze kaart vrijwel geheel overeind staan.

Dat gezegd hebbende verandert er ook in de betekenis van deze kaart iets kleins. De harten heer heeft van nature een aanleg voor passiviteit. Wordt hij omringd door schoppen kaarten? Dan versterkt dit zijn natuurlijke aanleg en is hij bijna letterlijk ‘niet vooruit te branden’.

harten Heer als emotie-kaart:

Staat de kaart symbool voor emoties? Dan staat deze kaart voor: (Vaderlijke) Trots, vertrouwen, bescherming, verwantschap, passie en leiderschap.

Harten heer, koning of de leider. 

In Nederland staat deze kaart bekend onder de naam harten heer. Past deze benaming niet bij jouw gevoel? Dan is het (tijdens het voorspellen met speelkaarten) geen enkel probleem deze kaart te hernoemen. Ter inspiratie – Wikipedia geeft aan dat deze kaart in andere landen bekend staat onder de naam:

 • The King (Engeland en de Verenigde Staten)
 • Koning (Duitsland, Frankrijk en Vlaanderen en dit is tevens de alternatieve benaming in het Nederlands)
 • De vader (Algemene cartomancy betekenis)

Persoonlijk vinden wij ‘de vader’ en ‘de koning’ het beste bij deze kaart passen, met name omdat zijn betekenis en die van de vrouw/koningin samensmelt in de betekenis van de boer.