Waarzeggen met speelkaarten: Ruiten Boer

Ruiten boer is de Tijdskaart van de maand september.

Ruiten Boer - Waarzeggen met speelkaarten
KERNWOORDEN

 • Jonge man
 • Jonge god
 • Jaloezie
 • De Gangmaker
TIJD – PERIODE – SEIZOEN

 • Herfst (Tijdskaart van de maand september)
 • 16 jan, 14 feb, 12 mrt, 10 apr.
 • 8 mei, 6 jun, 4 jul, 2 aug.
Betekenis van de Ruiten Boer bij het voorspellen van de toekomst:

De betekenis van de ruiten boer hangt, net als bij alle hofkaarten, af van de wijze waarop deze tijdens het voorspellen van de toekomst met speelkaarten wordt ingezet. Alle hofkaarten kunnen op de volgende drie manieren worden gelezen:

 • ALS TIJDSKAART – Iedere hofkaart vertegenwoordigt één specifieke maand.
 • ALS PERSOONSKAART – Deze kaart kun je gebruiken als vertegenwoordiger van de vraagsteller. Daarnaast kan de kaart staan voor een persoon die betrekking heeft op de voorspelling.
 • ALS EMOTIE-KAART –  Alle hofkaarten staan voor gevoelens en emoties die invloed kunnen hebben op de vraag of de vraagsteller.
ruiten boer als tijdskaart:

Wanneer deze kaart wordt gelezen als Tijdskaart. Of wanneer deze kaart verschijnt in een legging of op een positie die een tijdsduur aangeeft? Dan staat de ruiten boer symbool voor het einde van de zomer en het begin van de herfst. Specifiek gezien representeert deze kaart daarnaast met name de maand september.

Ruiten boer als persoonskaart:

Wordt deze kaart gelezen als de kaart die een persoon of de vraagsteller symboliseert? Dan staat deze, in tegenstelling tot de andere boeren, altijd voor een mannelijk persoon. Wat wel in overeenstemming is met de betekenis van de andere boerenkaarten dat ook deze boer altijd symbool staat voor een jong persoon. Deze man of jongen heeft een zeer gave huid. Heeft hij een lichte huidskleur? Dan heeft hij blond of in ieder geval heel licht haar en zijn ze ogen grijs, groen of blauw van kleur. Heeft hij een donkere of getinte huidskleur? Dan heeft hij zwart haar en zijn ze ogen groen, blauw of donker bruin.

De ruiten boer is het symbool van ‘een jonge god’. Hij straalt charme en rijkdom uit maar of hij deze ook daadwerkelijk bezit? Dat is de vraag. De persoon waar deze kaart naar verwijst heeft over het algemeen een vriendelijk en extrovert karakter.

Wanneer deze kaart in een negatieve legging beland (bijvoorbeeld omringd door schoppen) Dan is deze persoon materialistisch en oppervlakkig ingesteld, en heeft zelf vrijwel geen directe doelen of meningen. Deze persoon is jaloers aangelegd. Jaloers in de liefde, maar ook zeker wanneer het materiële geluk van een ander betreft.

Ruiten boer als emotie-kaart:

Als de kaart symbolisch is voor emoties? Dan staat de kaart voor negatieve emoties en gedachten zoals : Materialistische gedachten, oppervlakkigheid, onzekerheid en vooral voor jaloerse gevoelens en gedachtes.

Positieve emoties kent deze kaart even goed. Zo staat de kaart namelijk ook voor: vriendelijkheid, openheid en voor ‘de Gangmaker’.

Ruiten boer, zot, Jack, valet of page.

In Nederland staat deze kaart bekend onder de naam boer. Past deze benaming niet bij jouw gevoel? Dan is het (tijdens het voorspellen met speelkaarten) geen enkel probleem deze kaart te hernoemen. Ter inspiratie – Wikipedia geeft aan dat deze kaart in andere landen bekend staat onder de naam:

 • Jack (Engeland en de verenigde staten)
 • Zot (Vlaanderen)
 • Valet (Frankrijk)
 • Page (Duitsland)

Persoonlijk beschouwen wij deze kaart als een mix van de page/schildknaap en ridder uit de Tarot. Gevoelsmatig zien wij deze kaart als de samensmelting van de heer/koning en vrouw/koningin uit de reeks waar de kaart onderdeel vanuit maakt.