Waarzeggen met speelkaarten: Schoppen Boer

Schoppen boer is de tijdskaart van de maand december.

Schoppen Boer - Waarzeggen met speelkaarten
KERNWOORDEN

 • Twee uitersten
 • Beschermend
 • Koud en kil
 • Depressie
TIJD – PERIODE – SEIZOEN

 • Winter (tijdskaart van de maand december)
 • 3 jan, 1 feb.
Betekenis van de schoppen Boer bij het voorspellen van de toekomst:

De betekenis van de schoppen boer hangt, net als bij alle hofkaarten, af van de wijze waarop deze tijdens het voorspellen van de toekomst met speelkaarten wordt ingezet. Alle hofkaarten kunnen op de volgende drie manieren worden gelezen:

 • ALS TIJDSKAART – Iedere hofkaart vertegenwoordigd één specifieke maand.
 • ALS PERSOONSKAART – Deze kaart kun je gebruiken als vertegenwoordiger van de vraagsteller. Daarnaast kan de kaart staan voor een persoon die betrekking heeft op de voorspelling.
 • ALS EMOTIE-KAART –  Alle hofkaarten staan voor gevoelens en emoties die invloed kunnen hebben op de vraag of de vraagsteller.
schoppen boer als tijdskaart:

Wanneer deze kaart wordt gelezen als tijdskaart. Of wanneer deze kaart verschijnt in een legging of op een positie die een tijdsduur aangeeft? Dan staat de schoppen boer symbool voor het einde van de herfst en het begin van de winter. Opvallend is dat juist deze kaart symbool staat voor de maand december.

schoppen boer als persoonskaart:

Wordt deze kaart gelezen als de kaart die een persoon of de vraagsteller symboliseert? Dan staat de kaart voor een jonge man of vrouw met zwart haar en ogen die zo donker zijn als de nacht. Deze persoon heeft; Of een extreem lichte en bleke huidskleur of een zeer donkere huidskleur. Een middenweg? Die kent de schoppenboer in het geheel niet.

Net als de huidskleur is ook het karakter van de, door de schoppen boer getoonde persoon of het ene of het andere uiterste.

Positief gezien staat de kaart voor: Een jong, talentvol, slim en charmant persoon. Meestal heeft hij/zij een beschermende functie zoals bijvoorbeeld die van een soldaat, kadet of politieagent(e). Naast moedig en beschermend is deze persoon ook een uitstekende leider die mensen makkelijk voor zich weet te winnen.

Negatief gezien staat de kaart voor: Een onrustig, grillig en emotioneel inconsistent persoon. Hij of zij zoekt altijd naar moeilijkheden en is daardoor meestal een pester, een dief of een jeugdige delinquent, maar sowieso altijd minstens een leugenaar. Deze persoon is koud, berekenend en emotioneel gecontroleerd.

schoppen boer als emotie-kaart:

Staat de kaart symbool voor emoties? Dan staat deze kaart voor donkere gedachtes van depressie en radeloosheid.

Schoppen boer, zot, Jack, valet of page.

In Nederland staat deze kaart bekend onder de naam schoppen boer. Past deze benaming niet bij jouw gevoel? Dan is het (tijdens het voorspellen met speelkaarten) geen enkel probleem deze kaart te hernoemen. Ter inspiratie – Wikipedia geeft aan dat deze kaart in andere landen bekend staat onder de naam:

 • Jack (Engeland en de verenigde staten)
 • Zot (Vlaanderen)
 • Valet (Frankrijk)
 • Page (Duitsland)

Persoonlijk beschouwen wij deze kaart als een mix van de page/schildknaap en ridder uit de Tarot. Gevoelsmatig zien wij deze kaart als de samensmelting van de heer/koning en vrouw/koningin uit de reeks waar de kaart onderdeel vanuit maakt.