Waarzeggen met speelkaarten: Schoppen Heer

Schoppen heer is de tijdskaart van de maand januari.

Schoppen koning - Waarzeggen met speelkaarten
KERNWOORDEN

 • Autoriteit
 • Leider
 • Beschermer
 • Wraak
TIJD – PERIODE – SEIZOEN

 • Winter (tijdskaart van de maand januari)
 • 1 jan.
Betekenis van de schoppen heer bij het voorspellen van de toekomst:

De betekenis van de schoppen heer hangt, net als bij alle hofkaarten, af van de plaats waarop deze tijdens het voorspellen van de toekomst met speelkaarten verschijnt. Alle hofkaarten kunnen op de volgende drie manieren worden gelezen:

 • ALS TIJDSKAART – Elke hofkaart vertegenwoordigd één specifieke maand.
 • ALS PERSOONSKAART – Deze kaart kun je gebruiken als vertegenwoordiger van de vraagsteller. Daarnaast kan de kaart staan voor een persoon die betrekking heeft op de voorspelling.
 • ALS EMOTIE-KAART –  Alle hofkaarten staan voor gevoelens en emoties die invloed kunnen hebben op de vraag of de vraagsteller.
schoppen heer als tijdskaart:

Wanneer deze kaart wordt gelezen als tijdskaart. Of wanneer deze kaart tijdens een legging verschijnt op een positie die een tijdsduur aangeeft? Dan staat de schoppen heer symbool voor de winter en is hij specifiek de kaart die symbool staat voor de maand januari. Opvallend aan deze kaart is dat deze tot één van de weinige kaarten behoort die slechts een enkele datum vertegenwoordigt.

schoppen heer als persoonskaart:

Wordt deze kaart gelezen als de kaart die een persoon of de vraagsteller symboliseert? Dan staat de kaart voor een man of vrouw met zwart haar en opvallend donkere ogen. Deze persoon heeft, zoals alle schoppen hofkaarten; Een extreem lichte en bleke huidskleur of juist (het totaal tegenovergestelde hiervan) een zeer donkere huidskleur. Een middenweg? Die kent de schoppen heer, net als de vrouw en boer uit deze reeks, totaal niet.

Ook het karakter van de persoon die door de schoppen heer wordt vertegenwoordigt kent twee uiterste.

Positief gezien staat de kaart voor: Een daadkrachtig man die ‘als van nature’ leiding (over)neemt. Bij deze man voelen mensen zich veilig, en dat is terecht. De schoppen heer vertegenwoordigt namelijk personen met een boven ontwikkelde drang om andere mensen bescherming te bieden. Hij of zij is gesloten, afstandelijk en kil wanneer je hem of haar leert kennen. Leert de schoppen heer jouw vertrouwen? Dan zal niemand zich zo’n loyale vriend tonen als hij of zij.

Negatief gezien staat de kaart voor: Een man die zijn macht regelmatig misbruikt. Hij is een ware opportunist waarmee je beter niet in zee kunt gaan. Hij/zij is (te) competitief en ontwikkeld wraak gevoelens bijzonder snel. Staat iets of iemand hem of haar in de weg? Dan zal deze persoon over lijken gaan, net zolang het doel bereikt is. Tot slot is het een persoon die anderen het geluk niet gunt, zelfs niet wanneer deze alles al heeft wat het hart begeert.

schoppen heer als emotie-kaart:

Staat de kaart symbool voor emoties? Dan staat deze kaart voor wraakzucht , hatelijke gevoelens, macht of machteloosheid, afgunst en dwangmatigheid.

Schoppen heer, koning of de leider. 

In Nederland staat deze kaart bekend onder de naam schoppen heer. Past deze benaming niet bij jouw gevoel? Dan is het (tijdens het voorspellen met speelkaarten) geen enkel probleem deze kaart te hernoemen. Ter inspiratie – Wikipedia geeft aan dat deze kaart in andere landen bekend staat onder de naam:

 • The King (Engeland en de Verenigde Staten)
 • Koning (Duitsland, Frankrijk en Vlaanderen en dit is tevens de alternatieve benaming in het Nederlands)
 • De leider (Algemene cartomancy betekenis)

Persoonlijk vinden wij ‘de leider’ en ‘de koning’ het beste bij deze kaart passen, met name omdat zijn betekenis en die van de vrouw/koningin samensmelt in de betekenis van de boer.