Wat is waarzeggen met speelkaarten

Waarzeggen met speelkaarten

Waarzeggen met speelkaarten, ook bekend als cartomancy, is een methode om de toekomst te voorspellen met ‘normale’ speelkaarten. Het is een methode van waarzeggen die minder bekend is als bijvoorbeeld de Tarot, maar welke op zijn minst een even rijke geschiedenis kent.

Het belangrijkste verschil tussen Tarot en het waarzeggen met speelkaarten? Die vind je met name terug in betekenis die aan de kaarten is gegeven. In dit bericht vertellen wij allereerst iets over de link met de Tarot. Vervolgens gaan wij in op de vraag of waarzeggen met speelkaarten zinvol of complete onzin is. En tot slot delen wij graag een klein stukje geschiedenis.

Versneld lezen? – Open direct de pagina met:

De betekenissen van de harten kaarten tijdens het waarzeggen
De betekenissen van de schoppen kaarten tijdens het waarzeggen
De betekenissen van de ruiten kaarten tijdens het waarzeggen
De betekenissen van de klaveren kaarten tijdens het waarzeggen

Of spring in dit bericht naar:

Tarot of waarzeggen met speelkaarten
Waarzeggen met speelkaarten – Zinvol of complete onzin?
De geschiedenis van het waarzeggen met speelkaarten

Zoals gezegd zijn de belangrijkste verschillen tussen Tarot en het waarzeggen met speelkaarten terug te vinden in de betekenis van de kaarten. Tarot kent enorm veel lagen, psychische, spirituele en mystieke betekenissen en zit boordevol talloze diepere boodschappen. Speelkaarten daarentegen gaan veel minder de diepte in. Deze kaarten hebben voornamelijk betekenissen die praktisch, alledaags en ‘op het nu’ gericht zijn.

Dit verschil van diepte en betekenis heeft voordelen. Je kunt immers beiden methode los van elkaar gebruiken en afstemmen op jouw vraag. Wil jij een korte legging, of een antwoord op een korte vraag? Dan is de methode van het waarzeggen met speelkaarten hier een perfecte methode voor. Wil jij meer diep gang of een antwoord welke jij op spiritueel vlak verder kunt uitdiepen? Dan zal op dat moment Tarot beter aansluiten op jouw vraag.

Hoewel er (vrij) algemeen vanuit wordt gegaan dat de geschiedenis van cartomancy te herleiden is naar oude zigeuner- of Egyptische tijden, is dit nooit onomstotelijk bewezen. Tegenstanders van het waarzeggen met speelkaarten (en spiritualiteit in het algemeen) zien dit als een van de belangrijkste bewijzen welke aantoont dat het waarzeggen met speelkaarten onzin is. 

Daarnaast zien zij het ontbreken van een goede overeenstemming wat betreft de betekenis en interpretatie van kaarten als teken dat ‘het allemaal verzonnen onzin’ betreft. Volgens hen is waarzeggerij gewoon oplichterij – en zijn de tradities van Tarot en Cartomancy bedacht door slimme zakenmensen die verdienen aan spiritualiteit.

De tegenstanders hebben een punt

Voordat wij verder gaan, en wij onze redenen uiteenzetten waarom waarzeggen (met speelkaarten) volgens ons geen onzin is, moet gezegd worden dat de tegenstanders een aantal ‘goede’ punten hebben. De geschiedenis van orakel, waarzeg en Tarot kaarten is inderdaad vaag (wij noemen het liever mysterieus) en onsamenhangend. Het klopt ook dat vrijwel niemand precies weet hoe en waarom orakel kaarten werken. Tot slot; vrijwel niemand weet wie exact welke betekenis bedacht heeft en wat de achterliggende gedacht is geweest. 

Een beetje geloof is onmisbaar

Je kunt het wonder pas beleven als je in wonderen gelooft* – De drie musketiers

Dat gezegd hebbende. Net als bij iedere vorm van spiritualiteit is “geloof” het belangrijkste ingrediënt om ‘iets’ te laten werken. Wie een legging ingaat met de gedachte dat het niet werkt en onzin is, die zal dat inderdaad ook zo ervaren. Sta jij echter open voor een klein beetje magie in je leven, en benader jij een kaart lezing met een open geest een positieve mindset? Dan zal jij vrijwel zeker vertrekken met een positievere ervaring.

Ook wanneer je niet weet hoe of waarom iets werkt kan het werken

Helaas ook wij weten niet precies Hoe of waarom waarzeggen met speelkaarten ons door de jaren heen zo vaak heeft voorzien van goede raad en dieper begrip. Hetzelfde kan echter ook gezegd worden over een hoop andere zaken in ons dagelijkse leven, en misschien geldt dat ook wel voor jou.

Ter illustratie: Het kan dat jij niet weet hoe je mobiele telefoon precies werkt, maar toch iedere dag weer blij zijn dat je hem kunt gebruiken. Je misschien ook niets van aerodynamica en hebt geen idee waarom het een vliegtuig lukt om je duizenden kilometers door de lucht te vervoeren naar waar je wilt zijn, maar dit weerhoud je waarschijnlijk niet vlieg om vliegtickets te boeken en met het vliegtuig te reizen.

Een ervaren kaartlezer verwoorde het als volgt:

Je zou uitgebreid en uitputtend onderzoek kunnen doen naar de mechanica van de menselijke psyche om te proberen te begrijpen waarom deze kaarten honderden jaren begeleiding en empowerment hebben kunnen bieden, of je kunt gewoon accepteren dat ze het werk doen dat ze doen en verder gaan met leven.

Je kunt de kaarten ook op een andere manier bekijken

Wie alleen maar zwart/wit naar de kaarten orakel kaarten kijkt mist een groot grijs gebied.  Het is namelijk best mogelijk om de speel, tarot of orakel kaarten te gebruiken zonder dat dat jij geloofd dat hiermee de toekomst te kunnen voorspellen. Om dit punt te verhelderen gebruiken wij graag een citaat van een Amerikaanse psycholoog en fanatiek orakelkaart lezer:

Ik geloof in Tarot en Cartomancy lezingen omdat ik hun doel begrijp. Het is een therapeutisch hulpmiddel, ontworpen om mensen te dwingen na te denken over zichzelf en hun leven. Vaak weten mensen het juiste antwoord al, ze stellen vaak de vraag uitsluitend om hun keuze te valideren. Orakel kaarten zijn een prachtig hulpmiddel om dat te bereiken, om te horen wat je innerlijke stem zegt en je hier aan aan te passen. Is het manipulatie? Misschien wel, maar wanneer jij het met goede bedoelingen gebruikt, is het iets wonderbaarlijks.

* Wij zijn ons ervan bewust dat het is misschien een wat vreemde keus is een songtekst uit een musical te gebruiken in deze context. Toch leek het ons een goed idee dit wel te doen omdat het zo goed aansluit bij onze gedachtegang.

Wie denkt aan het waarzeggen met speelkaarten in context tot het verleden. Die denkt al vaak aan het bekende beeld van waarzeggende zigeuners. Nu is dat niet zo vreemd, de zigeuners zijn waarschijnlijk ook immers het meest bekende volk dat speelkaarten gebruikte voor waarzeggen. De combinatie van speelkaarten en het voorspellen van de toekomst gaat echter (vermoedelijk) veel verder terug.

Wanneer men hier precies mee is begonnen? Dat is, net als bij de Tarot, gehuld in een sluier van mysterie. Dat men hier niet pas kort geleden mee is gestart is duidelijk. De geschiedenis boeken en verhalen laten zien dat het gebruik van speelkaarten, voor het voorspellen van de toekomst, al millennia lang onderdeel is van vele verschillende culturen.

Speelkaarten in het oude India 

Een bekend voorbeeld hiervan is dat de speelkaarten al werden gebruikt in het oude India. Nu waren dit niet de speelkaarten zoals wij die nu kennen maar een verre voorloper. Zij gebruikten in die tijd namelijk pakjes kaarten die werden verdeeld in 10 verschillende kleuren. Elk van deze pakjes was gerelateerd aan een incarnatie van Vishnu, de hindoegod.

Speelkaarten in het oude Egypte 

Hoewel dit al in ver verleden plaats vond word er gespeculeerd dat het gebruik van speelkaarten voor profetische leringen nog eerder begonnen is. Het verhaal gaat dat dit namelijk al gebeurde in Egypte in de tijd van de oude farao’s. De speelkaarten die zij gebruikten zouden gemaakt zijn door een oude historische Egyptische tovenaar met de naam Hermes Trismegistus.

Of dit waar is? En wat de volledige waarheid rond de oorsprong van speelkaarten is?

Dat blijft zoals gezegd een beetje een mysterie. Wat met enige zekerheid te zeggen is? Dat is dat de kaarten die het meest lijken op het huidige kaartspel al vanaf de middeleeuwen enorm populair zijn in heel Europa. En daarnaast dat deze al in die tijd volop gebruikt werden voor het voorspellen van de toekomst.